Četvrt veka “Hazarskog rečnika"

Biblioteka Matice srpske je, povodom 80 godina od rodjenja književnika Milorada Pavića, otvorila izložbu "Četvrt veka Hazarskog rečnika", koja će trajati do 28. oktobra.

Izvor: Tanjug

Sreda, 07.10.2009.

12:05

Default images

Postavkom su obuhvaćena izdanja "Hazarskog rečnika", izbor iz kritika i fotografije autora.

U pratećem katalogu izložbe dat je hronološki popis 44 bibliografske jedinice, kao i 22 odlomka iz tekstova koji su, povodom "Hazarskog rečnika", objavljeni na stranim jezicima i na srpskom.

Izložbi je priključena knjiga "Veštački mladež", s kompakt diskom, koju je Izdavački centar Matice srpske u ediciji "Matica" objavio povodom 80 godina života Pavića.

Prozaista, pesnik, dramski pisac i istoričar književnosti Pavić je rodjen 1929. godine u Beogradu.

Poznat je kao pisac nelinearne, interaktivne proze, a "Hazarski rečnik", roman-leksikon koji mu je doneo svetsku slavu, laskavu titulu Šeherezade 20. veka i brojna književna priznanja, objavio je u beogradskoj Prosveti 1984. godine.

Ocenjen i kao "prva knjiga 21. veka" (P. Tretiack, Paris Match), "buvlji bazar iz Hiljadu i jedne noći" (G. Walter, Ouest France) i "očaravajuchi ep o jednom umrlom jeziku iz čijeg pepela se, zacelo, radja nova književnost" (C. Magris, Corriere della Sera), "Hazarski rečnik" je doživeo brojna izdanja i prevode, a svom autoru obezbedio mesto u društvu svetski poznatih književnika - Borhesa, Kortasara, Eka i Markesa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

21 h

Podeli: