U dolini vukova, Irak

Originalni naziv: Kurtlar vadisi – Irak
Turska, 2006, 122 min
Režija: Serdar Akar
Uloge: Billy Zane, Tito Ortiz, Berguzar Korel
Cena ulaznice 150 dinara
Bioskop Doma omladine Beograda
Od 07. do 13. maja u 19 i 21h

Kultura

Izvor: B92

Utorak, 08.05.2007.

14:55

Default images

“...Turci su ovde prikazali Amerikance kao divljake “ CNN

Najgledaniji i najskuplji turski film svih vremena, film koji je izazvao diplomatski skandal, šokirao zapadnu publiku i postao kult u muslimanskom svetu stiže na repertoar bioskopa Doma omladine Beograda. Zasnovan na istinitim događajima, ovaj akcioni film, nazvan “turskim Rambom”, meša politiku i avanturu gradeći uzbudljivu priču koju neki smatraju običnim pamfletom, dok drugi u njemu vide prvi pravi filmski odgovor “američkoj hegemoniji”.

Film je izazvao do sada neviđene kontroverze i podele. Inspirisan istinitim događajima, od bezrazložnog hapšenja turskih vojnika u severnom Iraku, preko događanja u zloglasnom zatvoru Abu Ghraib pa sve do korišćenja zarobljenika kao štita, film je dočekan od strane zapadne publike kao “antiamerički, antisemitski i antizapadni”. U Nemačkoj je na zahtev Bavarskog premijera Edmunda Stoibera bio povučen iz bioskopa, Jevrejska zajednica širom sveta nazvala ga je “antisemitskim”, a Američka armija je “preporučila” svojim članovima da ne gledaju film. Američki glumci koji igraju u filmu imali su velikih problema sa domaćom štampom i medijima koja ih je nazvala “izdajnicima”.

Scenarista Bahadir Ozdener  je u odbranu filma rekao : “Naš film je neka vrsta političke akcije. Oko 60-70% onoga što se dešava na ekranu je istina. Turska i Amerika su saveznici, ali Turska želi nešto da kaže svom prijatelju. Želimo da im saopštimo gorku istinu. Želimo da im kažemo da je to što rade pogrešno”.

Reditelj filma Serdar Akar je izjavio da bi film trebao da izazove dijalog između pripadnika različitih religija.  

Film je imao budžet oko 10 miliona dolara, samo u Turskoj zaradio je duplo više.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

20 h

Podeli: