Tragična smrt Bekima Fehmiua

Poznati glumac Bekim Fehmiu pronađen je mrtav u svom stanu u beogradskom naselju Zvezdara. Policija pretpostavlja da je reč o samoubistvu. Motivi za ovaj postupak za sada nisu poznati.

Izvor: B92

Utorak, 15.06.2010.

16:37

Default images

Vest o smrti slavnog glumca agenciji Tanjug potvrdio je ministar unutrašnjih poslova RS Ivica Dačić. On je kazao da se pretpostavlja da je reč o samoubistvu, jer je pucano iz pištolja koji je registrovan na Fehmijuovo ime.

Bekim Fehmiu imao je 74 godine i bio je je dan od najpoznatijih filmskih glumaca u nekadašnjoj Jugoslaviji. Između ostalog glumio je u filmovima "Specijalno vaspitanje", "Partizanska eskadrila", ali najveću slavu u zemlji i inostrantsvu stekao je glumeći "Belog Boru" u "Skupljačima perja". Bekim Fehmiu glumio je i u brojnim stranim filmovima sa najvećim svetskim zvezdamam a između ostalog glumio je i Odiseja.

Karijeru je gradio i u inostranstvu, a posebno u Italiji, gde je imao ugovor s rediteljem Dinom de Laurentisom. Sarađivao je i sa Džonom Hjustonom, Avom Gardner, Šarlom Azbavurom i drugima. Dobitnik je mnogih nagrada, među kojima je i Zlatna arena na Festivalu jugoslovenskog filma u Puli, za ulogu Halil-bega u filmu „Roj“. Iz braka sa Brankom Petrić imao je dva sina – Hedona i Uliksa.

2001. godine "Samizdat B92" objavio je knjigu "Blistavo i strašno", u kojoj se Fehmiu sećao detinjstva provedenog u Sarajevu, Skadru i Prizrenu, u godinama pred početak Drugog svetskog rata do 1954. Ovom knjigom čuveni jugoslovenski glumac vratio se u javni život posle dugogodišnjeg odsustvovanja. Povukao se iz javnosti u znak protesta protiv anti-albanske propagande i širenja mržnje prema Albancima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

113 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: