Dodela Oskara - "trenuci za pamćenje"

Ili ko je zaboravio nagradu u toaletu, ko se radovao pre vremena i kako je Mis Vampira postala Indijanka na dodeli najprestižnijih filmskih nagrada.

Kultura

Izvor: Piše: Mladen Savkoviæ

Četvrtak, 24.02.2011.

01:45

Default images

Frank Capra nije ni slutio koliko sekunde mogu sporo teći, sve dok nije čuo svoje ime na dodeli nagrada Američke filmske akademije daleke 1934. godine. Nakon što je otvorio kovertu sa imenom pobednika u kategoriji najbolji reditelj, Will Rogers je uzviknuo „Dođi na scenu i uzmi ga, Frank!“.
Sve bi bilo dobro da taj Oskar za najbolju režiju nije pripao Franku Lloydu, koji je takođe bio jedan od nominovanih. Capra je kasnije priznao da je povratak do svog mesta bio „najduži i najtužniji hod u njegovom životu.“

Kad se reflektori upale i postanete meta brojnih pogleda, nije lako zadržati kraj sebe razum i prisebnost. Zbog toga ne čudi što su trenuci o kojima glumci, reditelji i ostali sanjaju često praćeni neprijatnim situacijama.

Jedan od tih posebnih trenutaka iskoristio je 1974. godine jedan borac za mir i ljudska prava. Dok se glumac David Niven spremao da proglasi najbolji film, protestant je istrčao nag na scenu pokazujući simbol mira. Ali publika u dvorani i kraj malih ekrana videla je mnogo više.



Da ushićenje koje donosi Oskar traje duže od zahvalnice i minuta provedenih na pozornici naučila je i Meryl Streep, kada je 1979. godine nagrađena za ulogu u filmu „Kramer protiv Kramera“. Ona je svoju nagradu zaboravila u toaletu dvorane, a kako je kasnije priznala, bila je pod velikim pritiskom i uzbuđenjem.

Streep, rekorderka po broju nominacija, tri godine kasnije dobila je još jedno priznanje, za najbolju žensku ulogu u filmu „Sofijin izbor“. Ali, i te godine je uzbuđenje bilo na nivo, pa joj je tokom penjanja na pozornicu ispao pripremljeni govor.



Ni Spencer Tracy nije krio uzbuđenje kada je 1937. godine osvojio Oskara za najbolju glavnu mušku ulogu. Ipak, njegovih pet minuta bilo je prekinuto kada je shvatio da na zlatnom kipu piše Dick Tracy. I Akademija greši, zar ne?

Zato Cuba Gooding Junior nije dozolio nikom da prekine njegov trenutak sreće. Čvrsto držeći statuu za najbolju mušku sporednu ulogu, Gooding Jr je čak četrnaest puta kazao „Volim te!“. Ni svetlo i muzika koji su nagoveštavali da treba da se povuče sa scene nisu ga zaustavili u naletu emocija.



„Zdravo. Moje ime je Sacheen Littlefeather, ja sam Apači Indijanka. I ja večeras predstavljam Marlona Branda.“ Ovim rečima Sacheen je pozdravila prisutne, kada je umesto slavnog glumca odbila Oskar za najbolju mušku ulogu 1973. godine. Ovaj potez trebalo je da ukaže na loš tretman Indijanaca u SAD.

Publika je bila zbunjena, ali se zato Clint Eastwood snašao. Nekoliko trenutaka kasnije, prilikom najavljivanja nominacija za najbolji film dodao je: „Ne znam da li bi ovu nagradu trebalo da posvetimo svim kaubojima koji su stradali svih ovih godina u vestern filmovima Johna Forda?“

Slučaj je postao još zanimljiviji kada se otkrilo da Sacheen Littlefeather nije Indijanka. Njeno pravo ime je Maria Cruz i pobednica je takmičenja „Mis Vampira SAD“!

Komičar Marty Feldman bio je jedan od prezentera na dodeli Oskara 1976 godine. Dok su dva producenta kratkog filma „Anđeo i veliki Džoi“ išli ka pozornici da preuzmu nagradu, Feldman je razbio statuu na dva dela, za oba producenta. „Na dnu je pisalo Proizvedeno u Hong Kongu“, našalio se komičar.
Svi se sećaju uspeha koji je „Titanik“ postigao, osvojivši 1998. godine čak jedanaest Oskara. Reditelj James Cameron uzvikivao je da je kralj sveta, a onda se uozbiljio i zamolio za trenutak tišine.

„Ova nagrada je znak sećanja na više od hiljadu onih koji su umrli kada je slavni brod potonuo.“ Trenutak ćutnje bio je upravo to - trenutak, jer je Cameron odmah dodao: „A sada hajde da slavimo do zore!“

Da je dodela Oskara ponekad dugotrajan i naporan događaj, smatra i ser Laurence Olivier. Dodeljujući nagradu za najbolji film 1985. godine, on je preskočio najavljivanje nominovanih filmova i odmah otvorio kovertu, uzviknuvši: „Amadeus!



Najveću prisebnost pokazao je slavni reditelj Alfred Hitchcock. Prilikom preuzimanja počasne nagrade 1967. godine, on je samo izgovorio „Hvala“ i otišao sa scene. Isti potez ponovio je glumac Joe Pesci, dvadesetak godina kasnije.

Dodela nagrada Američke filmske akademije održaće se ove godine po 83. put. Ceremoniju koja je zakazana za 27. februara u Kodak teatru u Los Anđelesu, vodiće Anne Hathaway i James Franco.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: