Kultura

Četvrtak, 03.05.2012.

12:22

"Ring ring" počinje 11. maja

Ovogodišnje izdanje Festivala nove muzike "Ring ring" biće održano od 11. do 21. maja u nekoliko prostora u Beogradu uz učešće muzičara iz ukupno 15 zemalja.

Izvor: B92

Default images

Nakon prošlogodišnjeg pomeranja u april, ove godine festival se vraća u redovni termin sredinom maja a, na 6 lokacija u gradu će biti održano ukupno 14 koncerata i 3 radionice za mlade umetnike.

"Ring ring" koji je svoje prvo izdanje imao 1996. godine svakog maja predstavlja najzanimljivije grupe i autore kreativne muzike iz celog sveta, uz veliku podršku koju daje domaćim muzičarima. Do sada je u okviru festivala publika imala priliku da čuje više od 200 koncerata i muzičare iz čak 43 zemlje.

Kako je to već uobičajeno, festival će biti otvoren besplatnim koncertom na kojem će nastupiti italijansko-japanski duet Paolo Angeli i Takumi Fukushima, 11. maja u Kulturnom centru REX.

Glavni deo programa se nastavlja 17. maja, a organizatori ovogodišnjeg festivala naročito ističu nastupe džez legendi poput Peter Brotzmanna, Paul Lovensa, Paul Lyttona i Freda Van Hovea, zatim srednje generacije koju predvode Mats Gustafsson i Ken Vandermark, kao i nastup grupe Atomic.

Dve svetske premijere ove godine biće deo festivala: specijalni projekat u okviru Elysee programa - po prvi put zajedno na sceni biće Francuzi Michel Doneda i Jerome Noetinger sa nemačkim elektroničarem Thomasom Lehnom i novosadskim trubačem Nenadom Markovićem.

Druga premijera je na samom otvaranju glavnog programa 17. maja - nastup kvarteta Ultima Armonia, u kojem, prvi put posle 25 godina, sarađuju Boris Kovač i Stevan Kovač Tickmayer.

Od domaćih imena na festivalu će nastupiti Svetlana Maraš, koja će zajedno sa Matsom Gustafssonom i Kenom Vandermarkom nastupiti u okviru specijalnog dešavanja u Muzeju Savremene umetnosti, kao i beogradski džez sastav Fish in Oil, koji će ovim nastupom ujedno promovisati svoj debi album. Oni će poslednje večeri festivala nastupiti kao predgrupa sastavu Atomic u dvorani Kolarčeve zadužbine.

Ulaznice po ceni od 350 dinara za jedno veče ili 1.250 dinara za festivalski komplet se mogu kupiti na blagajnama Kulturnog centra REX i Kolarčeve zadužbine u Beogradu.

Kompletan program i satnicu ovogodišnjeg festivala "Ring ring" pročitajte OVDE.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Podeli: