"Neki s Balkana su se otrgli i sebe nazivaju Evropljanima"

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić rekao je u Bitolju da je "neprihvatljivo" da Evropa zatvori svoje granice za migrante, "a da mi ostanemo otvoreni".

Izvor: B92

Petak, 16.09.2016.

18:11

Foto: Tanjug

Nikolić je nakon sastanka s predsednikom Makedonije Đorđem Ivanovom kazao i da je neprihvatljivo da Evropa štiti svoje granice "na pola Evrope", već da je "dužna" da ih zaštiti "na početku".

Kako je saopšteno iz Predsedništva Srbije, Nikolić je kazao da će Beograd i Skoplje morati zajedno da rešavaju problem migranata jer se "muke" koje Makedonija ima sa njima prenose odmah na Srbiju.

"Ko je u EU dobija veću pomoć da reši problem, ko nije dobija manju pomoć, tako da ćemo morati zajedno da rešimo taj problem", naveo je predsednik Srbije.

Govoreći o odnosima u regionu, Nikolić je rekao da "neko očigledno" ostavlja Makedoniju i BiH daleko od EU integracija, dok Srbiji "otvoreno govore da imamo jednog suparnika u tim integracijama koji nas neće pustiti daleko".

"Neki sa Balkana su se otrgli pa sebe nazivaju Evropljanima a nama su ostavili prostor koji nazivaju Zapadni Balkan. Zapadni Balkan je do kraja BiH negde. Oni ostali više nisu na Balkanu, tako bar kažu i neki od njih se ponašaju kao brodolomnik koji se ukrcao na čamac i sprečava ostale da se spasu iz mora", kazao je predsednik Srbije.

On je dodao da je Srbija "na strani Makedonije u većini problema" koje ta država ima.

Predsednik Srbije je dodao da je "dobro i za građane i za državu da uredimo naše države u skladu sa EU pravilima". "To predstavlja veoma veliki pokret napred u odnosu na stanje u kome su naše države bile pre nego što smo počeli da razgovaramo o EU integracijama", naveo je Nikolić.

Nikolić je pre sastanka sa Ivanovom prisustvovao obeležavanju stogodišnjice bitke na Kajmakčalanu, nakon čega je položio vence na Srpskom vojničkom groblju u Bitolju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: