Svetski dan intelektualne svojine

Iako ne može da se podiči adekvatnom zaštitom sopstvene pameti, Svetski dan intelektualne svojine obeležen je i u Srbiji.
Pripremila Ana Veljković.

Info

Izvor: B92

Utorak, 26.04.2005.

18:29

Default images

I pored toga što ima zakone koji odgovaraju na zahteve EU, njihova primena je zanemarljiva. Zbog toga su još uvek, prema nezvaničnim podacima, 70 odsto robe na našem tržištu falsifikati, a država gubi 100 miliona dolara.

Svako ko je nekada kupio neku od piratskih kopija holivudskih hitova na uličnim tezgama, postao je saučesnik u lopovluku. Reč je o krađi nečije ideje i ogromnog novca uloženog u proizvod.

Procenat onih koji koriste kompjutere u Srbiji mali, a oni se uglavnom koriste za posao i dalju proizvodnju i zaradu. Ipak, sofver je jedan od najčešćih predmeta krađe, kaže Srđan Starović iz Majkrosofta za SCG: "Pre tri godine stopa piraterije je bila 99 odsto, što znači da je bilo 99 odsto korisnika ilegalnog softvera. Nakon kampanja uspeli smo da je smanjimo na 77 odsto."

Prodaja piratskih diskova bila je osnovni izvor prihoda mnogih prodavaca kod Studenskog kulturnog centra u Beogradu. Ali građani bi trebalo da imaju mnogo veću korist ukoliko carina, policija i sud počnu da sprovode Zakon o zaštiti intelektualne svojine, kaže direktor Zavoda za zaštitu intelektualne svojine Slobodan Marković.

Poznato je istraživanje Majkrosofta koje pokazuje da bi 1.500 ljudi u Srbiji moglo da nađe posao kad bi se piraterija kompjuterskih programa smanjila za samo 1 odsto. U zemljama EU stopa piraterije je 34 odsto. A da bi SCG ušla u EU i da bi srpski proizvodi bili konkurentni, potrebno je da se zaštite i sopstveni proizvodi, da ne bismo ponovo došli u situaciju da se žalimo što su Nemci licencirali šljivovicu kao svoje piće.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: