Ili Mladić ili Evropa

Info

Izvor: Dubravka VUJINOVIÆ

Subota, 19.03.2005.

12:34

Default images

Ako sve bude onako kako je meni rečeno da će biti, sigurno ćemo dobiti pozitivnu ocenu Studije o izvodljivosti - osnovni je utisak koji je Vuk Drašković, šef diplomatije SCG poneo iz Brisela. Na pitanje - da li to znači da smo već ispunili sve uslove, ili postoje još dva, generali Sreten Lukić i Nebojša Pavković, Drašković odgovara:
- Nisu ispunjeni svi uslovi. Potrebno je da do kraja marta i pomenuta dvojica generala budu u Hagu. U tom slučaju, imamo Studiju u aprilu.
I šta ste rekli sagovornicima u Briselu, hoće li se to dogoditi?
- Preneo sam najčvršća uveravanja premijera Vojislav Koštunice da će tako i biti.
A verujete li Vi da je Koštunici uspeo da isposluje da se generali predaju u roku koji ste obećali Briselu?
- Premijer mi je rekao da će, na ovaj ili onaj način, njih dvojica do kraja marta biti u Hagu.

EVROPA PRISTALA
Mladić nije uslov za Studiju?
- Za Studiju nije, ali je uslov svih uslova za sve što će se događati posle.
Dakle, čeka nas isti svecario kao Hrvatsku sa Gotovinom: ako Mladića ne pronađemo i ne pošaljemo u

Hag nećemo mrdnuti dalje od Studije o izvodljivosti?
- Ono što se dogodilo Hrvatskoj opomena je koja je upućena i nama. Ne možemo ni da sanjamo da ćemo videti vrata EU sve dok svi optuženi, uključujući i Mladića, ne budu u Hagu. Najveći nacionalni i državni interes je da ne čekamo opet poslednji trenutak, nego da to uradimo. Ne sutra, već juče.

Postoji li konsenzus u Vladi da je to nacionalni interes? Verujete li da su svi podjednako rešeni da pronađu Mladića i izruče ga Hagu?
- Verujem da o tome postoji konsenzus demokratskih proevropskih snaga u Srbiji.

Svrstavate li tu i Koštunicu i u Vladi?
- Da,da.

Možemo li dobiti još koju "šargarepu" pre Mladićevog odlaska u Hag?
- Pre nekoliko meseci pokrenuo sam inicijativu za koju sam maksimalno lobirao i kod Evropljana, i kod Amerikanaca. Tražio sam da, odmah po dobijanju Studije o izvodljivosti, Srbija i Crna Gora pristupe i Partnerstvu za mir. Moram da kažem da su u početku vrata bila zatvorena za takvu inicijativu. Ali, držao sam se strategije kucanja dok se vrata ne otvore. I otvorila su se.

Imate garancije da ulazimo u Partnerstvo? Kad?
- Za Ulazak u Partnerstvo imaćemo podršku EU. I to bez generala Mladića u Hagu. Potrebna je još samo velika diplomatska aktivnost da se obezbedi i podrška SAD. Usuđujem se da kažem kako verujem da će i to biti uspešno okončano i da ćemo do juna biti u Partnerstvu za mir.

Tvrdite da su pregovori o konačnom statusu pokrajine već počeli, a da se to krije od naroda...
- Još u septembru prošle godine je Kontakt grupa, koja je zadužena da Savetu bezbednosti UN predloži rešenje za status Kosmet, jednoglasno zaključila da status mora biti promenjen, da pregovori o statusu počinju do sredine 2005. godine i da status ne može da bude isti kao do juna 1999. U međuvremenu, dobili smo poruke od međunarodne zajednice da se proces ne može odložiti i da će odluka biti doneta bez obzira da li su Srbi deo pregovaračkog tima ili su rešili da ne učestvuju. Ili, pak, da učestvuju i da ispostavljaju nemoguće zahteve.

MANJE OD DRŽAVE

Koji je Vaš utisak? Hoće li se dogoditi da se zvanični Beograd podeli oko odluke o učestvovanju u pregovorima o statusu Kosmeta?
- Zavisno od toga kako se Beograd i Srbi sa Kosmeta postave prema razgovorima o statusu i standardima, koji će da budu vođeni istovremeno, suočićemo se sa posledicama. Dakle, od toga će zavisiti da li će nam status biti nametnut, ili će biti dogovoren.

U premijerovom kabinetu tvrde da nam UNMIK ne dozvoljava da učestvujemo u razgovorima o decentralizaciji...
- To nije tačno. Treba govoriti istinu. Nema nijednog problema, niti pitanja u kojima se Srbima zabranjuje da učestvuju.

Možemo li to biti samo kao savetnici kosmetskih Srba? Zar to nije premala uloga?
- Jeste. Ali, samo se ovoliko može. Ne vidim nijedan razlog da odbijemo ovo što nam se nudi, da bismo u zamenu dobili ništa.

Svet je izgleda spreman da nam garantuje sve sem opstanka Kosmeta u sastavu SCG i Srbije...
- Pre deset meseci našu državnu strategiju sam formulisao kao "3 E" i, u formi instrukcije, uputio je svim našim diplomatskim predstavništvima, nalažući im da to u svim kontaktima ponavljaju i da se za to bore. To su: evropski stepen zaštite nealbanskog stanovništva, evropski model decentralizacije vlasti i evropski status i kvalitet granica države Srbije. To podrazumeva i granicu sa Albanijom. I oko ovog na nedavnom sastanku državnog vrha nije bilo nikakvih sporenja. Kao što nije bilo sporenja ni oko mog inicijalnog stava: "više od autonomije, manje od nezavisnosti".

VOZ KREĆE U MAJU
Kolike su šanse da to postignemo?
- Ogromne. Ali, pod uslovom da ne budemo deo problema...

Ko bi mogao da stvori probleme?
- Posle prvog sastanka državnog vrha, pre nekoliko dana, bio sam veliki optimista. A onda su se odnekud, ne znam zašto, pojavila uslovljavanja u javnim nastupima. Kažu: prvo da se vrate prognani, pa da se primene standardi, pa tek onda da se razgovara o statusu.

Ko to radi?
- Zna se. Važna je suština, nisu važna imena. A suština je da mi za to nemamo vremena. Već u ponedeljak, izvestilac generalnog sekretara UN za ocenu standarda dolazi u Beograd. U maju će voz već da krene.Moramo odmah da uđemo u taj voz, tako što ćemo ući u sve radne grupe, u Skupštinu Kosova, u Vladu Kosova, i priključiti se pregovorima. Nemamo prava da prodajemo ovo malo vremena što nam je ostalo. Poslednja je prilika da kažemo da od standarda i onog što je obećano i garantovano nema ništa. Moramo biti u igri da bi nas svet čuo.

Imate li utisak da su pojedinci već digli ruke od Kosmeta, da misle da bi se tog balasta trebalo osloboditi i da je nezavisnost sasvim izvesna?
- Ako se hitno ne uključimo u proces, bićemo proglašeni krivim i suočićemo se sa rešenjem koje neće ići u našu korist. Skupština Kosova će proglasiti nezavisnost, a onda će to jedna po jedna zemlja priznavati, dok ne priznaju sve, pa i UN.

SPO RUŠE IZ VLADE
Da li je kormilo SPO-a još u Vašim rukama ili su ga "pobunjenici" preuzeli?
- Onog trenutka kada je Glavni odbor stranke zatražio od poslanika da krenu u javnu, ofanzivnu akciju tražeći ispunjavanje svih obaveza prema Hagu, brzo uključenje u srpsko-albanski dijalog i demontiranje Miloševićevih centara moći u službama bezbednosti, došlo je do odmetanja jedne grupe poslanika. Ta strategija isključivo je u funkciji rušenja SPO.

Za čiji interes? Jesu li instruirani od nekoga "spolja"?
- Naravno. I to se sve zna.

Od koga? Velimira Ilića?O kome govorite...
- O koalicionim partnerima i njihovim osloncima van Vlade Srbije.

Mislite na sve partnere iz Vlade ili samo na Novu Srbiju?
- Mislim na koalicione partnere iz Vlade Srbije, pri čemu ne mislim na G17 plus.

Jesu li dovoljno jaki da Vam otmu stranku?
- Siguran sam da će se SPO odbraniti. U pitanju je, međutim, nešto više od odbrane SPO. U pitanju je ogoljeni nacizam. Plasiraju se laži o nekom bjelopoljskom lobiju u SPO, a nijedan nosilac bilo koje funkcije nije iz Bijelog Polja. Samo je moja supruga išla u školu u Bijelom Polju, a ni ona nema nikakvu funkciju u stranci, niti je od ubistva brata ikad ušla u njene prostorije. Neko je formulaciju "Bjelopoljci" smislio misleći da kaže "Crnogorci", mada nji eih nema na čelnim funkcijama u SPO, što znači napad na sve one koji nisu iz određenog mesta u Srbiji. Otvoreno se zagovara formiranje regionalnih stranaka po Srbiji. Želi se feudalizacija Srbije.

Oni žele da sruše bračni par Drašković, optužuju vas za nepotizam, megalomaniju...
- Ispod časti mi je da komentarišem mržnju i laži.

NEĆU UBIJANJE SRBIJE
Koliko dugo ste spremni da ostanete u koaliciji sa partnerima koji Vam iza leđa ruše stranku? Hoćete li uskoro staviti tačku i priključiti se onima koji traže rušenje Vlade?
- Rušenje Vlade Srbije u ovom trenutku bi značilo dovođenje na vlast SRS. A to bi značilo ubijanje Srbije i srpske nacije. To ne sme da se dozvoli. To SPO, ma koliko ponižavan, klevetan i rušen bio neće dozvoliti. Ali, nastavićemo da radimo na tome da se sve demokratske, proevropske snage nađu zajedno.

Koga ubrajate u taj tabor?
- DS, DSS, G17 plus, SPO. I još mnoge.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: