SAD: Povišen nivo benzena u vazduhu, "ostanite kod kuće"

Vlasti Hjustona u američkoj državi Teksas upozorile su građane da ostanu u kućama pošto su registrovane visoke koncentracije benzena u vazduhu.

Izvor: B92

Petak, 22.03.2019.

07:23

SAD: Povišen nivo benzena u vazduhu,
Foto: Tanjug/Jeffrey Fountain

Benzin u vazduhu registrovan je u blizini jednog izgorelog skladišta petrohemikalija izvan grada, javlja AP.

Vatrogasci su u sredu ugasili požar u kompaniji Interkontinental Terminals u Dir Parku, koji je počeo u nedelju i uništio nekoliko velikih cisterni koje su sadržale benzen i hemikalije koje se koriste za odstranjivanje laka za nokte, lepak i razređivače boja.

Iako su u sredu zvaničnici saopštili da nivo benzena u blizini objekta ne predstavlja zdravstveni problem, vlasti su danas izdale naredbu za ostanak kod kuće zbog "izveštaja o benzenu ili drugim štetnim organskim jedinjenjima" u Dir Parku, e oko 24 kilometra jugoistočno od Hjustona.

Nekoliko školskih okruga takođe je otkazalo časove zbog zabrinutosti oko kvaliteta vazduha. Ekološke grupe su rekle da su stanovnici koji žive u blizini objekta imali različite simptome, uključujući glavobolje, mučninu i krvarenje iz nosa.

Prema Centrima za kontrolu i prevenciju bolesti, dugotrajno izlaganje visoko zapaljivoj hemijskoj supstanci izaziva štetne efekte na krv, uključujući i koštanu srž.

Sudija okruga Haris Lina Idalgo, koja je glavni upravnik okruga, izjavila je danas na konferenciji za novinare da je blag vetar sprečio da se isparenja šire dalje.

"Izvan tog neposrednog područja, trenutno ne vidimo povišene nivoe", rekla je Lina Idalgo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

23 h

Podeli: