U Sloveniji zakone predlažu građani i to aplikacijom

Odlazeća slovenačka vlada je tokom svog četvorogdišnjeg mandata preko posebne aplikacije primila preko 2.600 zakonskih predloga koje su podneli obični građani.

Izvor: B92

Petak, 06.07.2018.

11:57

U Sloveniji zakone predlažu građani i to aplikacijom
Ilustracija: Getty Images

Od tog broja, više od 2.000 predloga je ozbiljno razmotreno u nadležnim ministarstvima i službama, a pozitivan ishod dobile su ukupno 22 građanske zakonodavne inicijative.

Na inicijativu građana ukinute su neke takse za kupovinu vozila za invalide, pojednostavljen postupak identifikacije svedoka na sudovima i pooštrene kazne za one koji krše zabranu prodaje alkohola maloletnicima i uvedena parkirna mesta za trudnice i majke s malom decom.

Kako prenosi Hina, među predlozima koj su stigli preko aplikacije predlagam.vladi.si ;bilo je i neobičnih inicijativa kao što su ideje da javnim službenicima treba zabraniti korišćenje parfema na radnom mestu, a mlekarama proizvodnju industrijskog kajmaka.

Iako razmatrane te inicijative nisu prihvaćene pa će slovenački javni službenici koji kontaktiraju sa strankama i dalje smeti da koriste parfeme, a mlekare da proizvode "industrijski kajmak", čiju su zabranu tražili mali proizvođači.

Što se tiče prava javnih službenika i službenica da koriste parfem, vlada je predlagačima navela da bi zabrana korišćenja parfema bila "teško izvodljiva i neproporcionalna mera", ali da postoji mogućnost da građani kojima takvi mirisi smetaju ili su na njih alergični u nadležnim uredima i službama zatraže "posebnu obradu" kod službenika koji ne koriste jake parfeme i dezodoranse.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: