"Ovo nije kraj - u Srbiji otvorena Pandorina kutija" VIDEO

Građani i industrija stvore godišnje oko 10 miliona tona otpada. A prema rečima nadležnih, u Srbiji se nalazi oko 100.000 tona opasnog otpada.

Izvor: B92

Nedelja, 18.03.2018.

18:28

Pitanjima ko je za to odgovoran i u kolikoj meri smo ugroženi bavio se "Odgovor" Suzane Trninić.

“Neko sakriva otpad i predaje nekome ko ga otkupljuje veoma jeftino”, objašnjava savetnik ministra za ekologiju Slobodan Tošović i dodaje da će sigurno biti pronađeno još tajnih lokacija sa opasnim otpadom

“Znači neko je to skupljao za male pare i oslobađao nekog otpada”.

Na pitanje da li je poznato ko je odlagao opasni otpad, Tošović kaže: “Da vam kažem, ja ne bih sad prejudicirao, ono što će tužilaštvo da uradi, ali zna se, oni su za sada NN, ali niko od njih neće biti NN na kraju”.

Dekan hemijskog fakulteta Ivan Gržetić navodi da je odgovorna država i da problem predstavljaju i fabrike koje rade, ne samo zatvorene.

“Nisu ova burad jedini problem. Nisu ni opasan otpad u buradima napuštenim, zapuštenim preduzećima. Ogroman problem jeste onaj deo opasnog otpada koji je rastvoren u vodi i koji se svakodnevno ispušta kroz ispusne kanale u vodotokove”, navodi Gržetić.

Bivši državni sekretar u ministarstvu Olivera Dulića Bojan Đurić istakao je da je 2011. država dobila novac od EU, tri plus petnaest miliona evra, za izgradnju postrojenja za fizičko-hemijski tretman opasnog otpada, ali...

“Ukoliko vi želite da izgradite neko postrojenje, vi ste obavezni da pozovete ljude koji žive na teritoriji te opštine, da im saopštite vašu nameru i da čujete njihove reakcije. Možete da zamislite kakve su reakcije ljudi u unutrašnjosti Srbije, kada im kažete da ćete vi na teritoriji njihove opštine da izgradite postrojenje za uništavanje nekakvog opasnog otpada. Svi to vole, svima je to super, ali što baš na mojoj opštini”, navodi Đurić.

Tošović, Gržetić i Đurić su optimisti jer se uključila BIA, ali smatraju da je ministar ekologije otvorio Pandorinu kutiju, da je ovo samo vrh ledenog brega i da će se probelm rešavati godinama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

12 h

Podeli: