DJB: GIK ne dozvoljava glasanje dijaspore na lokalu

Pokret "Dosta je bilo" saopštio da je Gradska izborna komisija Beograda odbila njihov predlog da se dijaspori omogući glasanje na lokalnim izborima.

Izvor: B92

Ponedeljak, 12.02.2018.

12:16

DJB: GIK ne dozvoljava glasanje dijaspore na lokalu

Taj pokret je ocenio da se time ograničava izborno pravo građanima koji žive u inostranstvu, pozivajući se na sopstvenu višedecenijsku lošu praksu.

"S obzirom na to da postoji praksa glasanja u inostranstvu na parlamentarnim i predsedničkim izborima, ne postoji razlog da se ona ne primeni i kada su u pitanju lokalni izbori i da se svim građanima omogući Ustavom zagarantovano pravo da biraju i da budu birani", navodi se u saopštenju.

Taj pokret je podsetio da je uputio zahtev Gradskoj izbornoj komisiji i Ministarstvu spoljnih poslova da omoguće glasanje u inostranstvu na izborima u Boru, Beogradu i Arandjelovcu, zakazanim za 4. mart.

"Prošle godine je DJB predao zakonski predlog kojim se ukida rešenje po kojem je glasanje u ambasadama Srbije organizovano jedino ako se prijavi 100 birača. Ovo predstavlja opstrukciju biračkog prava. Izbori se po DJB zakonskom predlogu mogu organizovati u svakoj državi u kojoj Srbija ima svoje diplomatsko predstavništvo, bez obzira na broj prijavljenih birača", dodaje taj pokret u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

23 h

Podeli: