"Vučić vuče ozbiljne poteze, poseta Hrvatskoj dobra"

Poseta predsednika Srbije Aleksandra Vučića je dobar potez ne samo za Srbiju i Hrvatsku, nego i za ceo region, izjavio je predsednik LDP-a Čedomir Jovanović.

Izvor: B92

Četvrtak, 08.02.2018.

17:18

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Jovanović je istakao da su odnosi u regionu loši bez realnog povoda, da prošlost opterećuje odnose, ali da na prvom mestu mora da bude budućnost.

Objasnio je da ga ne zanima gde će Vučić i predsednica Hrvatske da razgovaraju, već da je važno da reše probleme.

"Neka razgovaraju na Mesecu što se mene tiče, na bilo kom mestu, neka sednu i popričaju, pokušaju da reše probleme, jer drugačije ne možemo izaći iz tog živog blata, a u živom blatu više ne možemo da živimo", izjavio je Jovanović za N1 u Sarajevu.

Upitan da li veruje Vučiću, predsednik LDP-a je rekao da predsednik Srbije vrlo dobro zna da nema ništa od evropske perspektive zemlje, a samim tim ni njega kao perspektivnog političara u Srbiji, ukoliko ne osigura mir u odnosima sa Hrvatskom, Kosovom i BiH.

"On to u ovom trenutku pokušava da uradi. Ja ne zaboravljam njegovu prošlost, ne pada mi na pamet da to radim, ali je činjenica da je napravio distinkciju u odnosu na sve to. Naravno da to ljudi teško prihvataju, to je naša politička realnost. Vuče poteze koji potvrđuju da je on na tom planu ozbiljan", istakao je Jovanović.

Govoreći o predlogu predsednika Srbije za moratorijum na priče o prošlosti, Jovanović je upitao da li ćemo, ako se stalno budemo bavili "računovodstvom zla, prebrojavali mrtve u Jasenovcu ili Ovčari, gurali prst u oko jedni drugima, podsećajući nas na ono što smo bili u prošlosti ikad da počnemo da živimo na normalan način".

Komentarišući Strategiju EK za Zapadni Balkan, Jovanović je ocenio da su Srbija i Crna Gora dobile priliku da uđu u EU 2025. godine, ali da je upitno da li će tu šansu ostvariti ukoliko "Bosna i Hercegovina ostane krvava jazbina iz devedesetih sa kojom niko ne zna šta će, i ukoliko ne možemo da rešimo problem Kosova".

Odnosno, kako je rekao, ne veruje u evropsku Srbiju ukoliko od "te Evrope" nema ništa u BiH.

Jovanović je, govoreći o poruci Sulejmana Ugljanina u kojoj kaže da priznaje Srbiju ali ne i srpsku državu, rekao da ne zna na šta je Ugljanin mislio, ali da su upotrebljene preteške reči.

"Te reči ga samo konfrontiraju sa većinom", zaključio je Jovanović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

12 h

Podeli: