"I šta to Rusi rade da pomognu Srbiji?"

Visoki zvaničnik Stejt departmenta Brajan Hojt Ji rekao je da SAD ne razumeju zašto bi osoblje ruskog humanitarnog centra trebalo da dobije diplomatski imunitet

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 23.10.2017.

21:25

Foto: Tanjug/Zoran Žestiæ

On je istakao da to nije norma u međunarodnoj zajednici.

“Zašto Rusija to traži, zašto vrši pritisak na Srbiju da joj da nešto što nije norma u međunarodnoj zajednici?”, upitao je Hojt Ji novinare u pauzi 17. Srpskog ekonomskog foruma.

Prema njegovim rečima, cilj SAD je da Srbija bude prosperitetna, stabilna i bezbedna država, integrisana u EU.

“Zato verujemo da treba da se okrene partnerstvima, inicijativama koje će je približiti EU”, rekao je Hojt Ji.

“Predlažem našim partnerima u Srbiji da pitaju Rusiju šta ona čini da joj pomogne na putu ka EU. Ne vidimo kako bi dodeljivanje diplomatskog imuniteta personalu u centru pomoglo Srbiji da ispuni cilj - članstvo u EU”, zaključio je američki zvaničnik.

Hojt Brajan Ji izjavio je u Beogradu da zemlje koje žele članstvo u EU moraju jasno to da pokažu.

On je naveo da te zemlje ne mogu da balansiraju između dve strane, i dodao da su SAD partner Srbiji na putu ka Uniji.

"Zemlje koje žele da uđu u EU moraju jasno da pokažu tu odluku. Ne možete sedeti na dve stolice, naročito ako su tako daleko", rekao je Ji.

"Lazarević predavač? Nije dobar znak"

Da neko ko je osuđen za ratne zločine može da bude predavač na vojnoj akademiji, nije dobar znak opredeljenosti vlade da ratni zločini budu kažnjeni, rekao je u Beogradu Brajan Hojt Ji.

“Bilo da su odslužili kaznu ili ne, oni se smatraju odgovornim”, rekao je Hojt Ji.

Iz razgovora sa liderima na Balkanu, jasno je da postoji opredeljenost da oni koji su počinili ratne zločine budu predati pravdi, kaže Hojt Ji.

“Važno je da dela potkrepe reči. Nastavljamo da pratimo napredak na tom polju u svim zemljama Zapadnog Balkana gde postoji pitanje ratnih zločina. U Srbiji ohrabrujemo takođe vlasti da javnosti pokažu opredeljenost da se dođe do pravde. Otuda i izjava ambasadora (Kajla) Skota (u vezi sa Lazarevićem)”, rekao je Hojt Ji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

138 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: