Katalonija: Policiji naloženo da zapleni glasačke kutije

Tužilaštvo u Kataloniji naložilo je policiji da zapleni glasačke kutije, listiće i sve što bi se moglo upotrebiti na referendumu o nezavisnosti te pokrajine.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Tanjug/AP
Foto: Tanjug/AP

Referendum, koji Madrid zabranjuje, za 1. oktobar raspisala je regionalna separatistička izvršna vlast.

Načelnici civilne garde i nacionalnih policijskih snaga, kao i regionalnih trupa Mosos d'Eskadra, koje kontroliše katalonska vlada, pozvani su danas u kancelariju tužilaštva u Barseloni, prenosi AFP.

Tužilaštvo im je naložilo da preduzmu akcije protiv vlasti, javnih službenika i pojedinaca "kako bi se izbegli prestupi", saopštilo je tužilaštvo posle sastanka.

Prema španskom zakonu, tužioci imaju ovlašćenje da daju instrukcije sudskoj policiji u istragama o prestupima, kao i sudije.

"Policijski zvaničnici... će direktno usvojiti mere koje su potrebne da bi zaplenili resurse namenjene pripremanju ili održavanju nezakonitog referenduma", navodi se u saopštenju.

Policiji je posebno naređeno da oduzmu predmete kao što su "glasačke kutije, glasački listići, propagandni flajeri, priručnici sa instrukcijama za sprovođenje referenduma...".

Nalog dat policijskim snagama stavlja trupe Mosos d'Eskadra u posebno neugodan položaj jer, s jedne strane, po zakonu moraju da slede naloge tužilaca, ali su istovremeno direktno zavisni od regionalne vlade, protiv koje sada moraju da deluju, zaključuje francuska agencija.

Prati B92 na Viberu

Svet

strana 1 od 12626 idi na stranu