Tramp greši, Kim se nesmiruje već pravi nove bojeve glave

Lider Severne Koreje Kim Džong-un naložio novu proizvodnju motora i bojevih glava za interkontinentalne balističke rakete (ICBM), prenose mediji te zemlje.

Izvor: B92

Sreda, 23.08.2017.

07:48

Tramp greši, Kim se nesmiruje već pravi nove bojeve glave
Tanjug-AP, arhiva

Napetost zbog nuklearnog i balističkog programa Severne Koreje porasla je poslednjih meseci, pošto je ta zemlja u julu sprovela dve probe rakete ICBM, koje bi mogle da pogode američku teritoriju.

Vašington i Pjongjang su potom razmeli oštru retoriku, ali je ta retorika od skora ublažena, iako su SAD i Južna Koreja počele redovne godišnje zajedničke vojne vežbe koje Severna Koreja smatra pretnjom i pripremom za invaziju.

Američki predsednik Donald Tramp je potom izjavio da je njegova oštra retorika urodila plodom i da je Kim Džong Un počeo da poštuje SAD.

KCNA prenela je da je Kim ove nedelje obišao Institut za proizvodnju hemijskih materija koji proizvodu rakete. "Kim je naložio institutu da proizvede više motora i bojevih glava", dodala je agencija.

Stručnjaci još ne znaju tačno da li Severna Koreja ima dovoljno razvijenu tehnologiju da njene rakete nose bojeve glave.

Balistički i nuklearni program te zemlje zabranjen je ranijim rezolucijama Saveta bezbednosti UN.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: