Jovanović: U Srebrenici se dogodio genocid

Predsednik LDP Čedomir Jovanović izjavio je da je u Srebrenici tokom proteklog rata izvršen "genocid".

Izvor: B92

Utorak, 11.07.2017.

17:39

Jovanović: U Srebrenici se dogodio genocid
Foto: Tanjug

On je dodao da nema tog suda koji svojom presudom može skinuti odgovornost, teret i obaveze srpskog naroda da se suoči sa onim što se ovde desilo jula 1995. godine.

Jovanović je rekao da zbog toga i dolazi svake godine u Memorijalni centar u Potočarima.

On je izrazio nadu da će se u Srebrenici uskoro pojaviti zvanični predstavnici Srbije i Republike Srpske i uraditi, kako je rekao, svoj deo posla na pomirenju.

Jovanović se osvrnuo na skup podrške Ratku Mladiću u Banjaluci.

"Važno je što Dodik nije dozvolio miting podrške Mladiću u Banjaluci. Važno je što je ovde bio Vučić pre dve godine. Naravno da mi u Srbiji nikada nismo želeli ono što se desilo u Srebrenici, ali ako tada zajedno nismo imali ispravan stav, danas ga moramo imati - da svi jasno osuđujemo genocid u Srebrenici. I drugi političari će pre ili kasnije podeliti sa mnom moj stav o Srebrenici, kao što su već u drugim situacijama pristali na politiku koju sam usamljeno vodio godinama", kazao je Jovanović, saopšteno je iz LDP-a.

"Ljudi koji su počinili genocid su u Srbiji i mislili su da će ubijanjem 8.000 nedužnih Bošnjaka sprovesti svoju politiku u delo. Drago mi je što to nije uspelo. Društvo treba postati odgovorno i treba što više pomoći ljudima u Bosni, naročito u Srebrenici", kaže Jovanović.

"Sve dok ne budemo sposobni da dođemo u Potočare, zamolimo za oprost i iskažemo poštovanje pred onim što je ovde urađeno u ime srpskog naroda, nećemo moći da krenemo dalje", poručio je Jovanović.

Podvlači da nema preokreta dok nema jasnog stava o tome šta se desilo devedesetih godina.

"Nije tačka na devedesete naša verzija priče. Ne mogu da verujem da neko misli da Srbi nisu imali žrtava. I moj je narod stradao. Stradali smo i pre rata devedesetih. Ali mi koji smo stradali u logorima moramo jasno osuditi one koji su zverski ubili skoro 8.400 ljudi. Mi ih moramo osuditi, pa onda graditi s Bošnjacima budućnost. Svaka generacija našeg naroda je ratna - to sam ja, moji roditelji, njihovi roditelji, ja želim da moja deca kažu da su rođena u miru i da žive u miru", naveo je Jovanović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

15 h

Podeli: