Danas rok za lokalne izbora u MKD, nema ko da ih raspiše

Danas ističe rok za raspisivanje lokalnih izbora u Makedoniji i, ukoliko ne bude izabran predsednik parlamenta, izbore neće imati ko da raspiše.

Izvor: B92

Ponedeljak, 06.03.2017.

09:35

Default images
Foto: Thinkstock

Za danas je zakazan nastavak konstitutivne sednice Sobranja na kojoj bi mogao biti izabran predsednik, koji jedini ima pravo da raspiše izbore za gradonačelnike i odbornike u lokalnim skupštinama.

Konstitutivna sednica parlamenta održana je 30. decembra i na njoj su samo verifikovani mandati poslanika, ali na njoj nije izabran i predsednik.

Inače, nakon najnovije političke krize u koju je Makedonija zapala posle decembarskih izbora prošle godine, sve je neizvesno.

Stranke pobednice, naime, imaju različite stavove po pitanju daljih koraka, pa tako vladajuća VMRO-DPMNE, bivšeg premijera Nikole Gruevskog, smatra da zajedno sa lokalnim treba raspisati i nove vanredne parlamentarne izbore, koji bi bili održani u maju.

Ovaj zahtev Gruevski je ispostavio nakon što mu nije pošlo za rukom da dogovori koaliciju sa tradicionalnim partnerima, albanskom partijom DUI Alija Ahmetija o formiranju nove vlade.

Dogovor o podršci za formiranje nove vlade sa albanskim partijama DUI i BESA uspeo je da postigne lider socijaldemokrata Zoran Zaev, kome je, međutim, predsednik Đorđe Ivanov odbio da preda mandat jer smatra neprihvatljivom "Tiransku platformu".

Reč je o dokumentu koji su potpisale sve albanske parlamentarne partije, a kojim je podrška za sastav nove makedonske vlade uslovljena zahtevima koji Albancima daju mnogo veća prava, što je za Ivanova i Gruevskog neprihvatljivo.

Socijaldemokrate, međutim, smatraju da Ivanov nije ključna figura i da vladu može formirati parlament, ukoliko bude izabran predsednik.

Najuticajnija albanska partija DUI smatra da lokalne izbore ne treba odlagati, te da rok za njihovo raspisivanje treba ispoštovati.

Makedonski Ustav, naime, dozvoljava da Skupština sa dvotrećinskom većinom može da promeni Izborni zakon.

Makedonski parlament broji 120 poslanika. Najviše, 51 poslanički mandat ima VMRO-DPMNE, SDSM ima 49, DUI 10, slede Besan i druge albanske partije.

Zaev je prihvatajući albansku platformu uspeo da obezbedi podršku za formiranje nove makedonske vlade sa 67 poslanika, šest više od neophodnog broja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: