"Poziva se na nasilje ka narodu koji je doživeo genocid"

Nalepnice u Vukovaru sa natpisom na engleskom jeziku "Srpsko porodično stablo" i slika stabla sa kojeg vise ljudi nisu samo uvredljive, već preteće poruke.

Izvor: B92

Nedelja, 26.02.2017.

14:51

One predstavljaju nastavak antisrpske kampanje u Hrvatskoj, izjavio je predsednik Srpskog narodnog veća Milorad Pupovac.

"To su poruke kojima se poziva na nasilje prema pripadnicima naroda koji je u Drugom svetskom ratu zbog politike - Srbe na vrbe, zapravo doživeo istorijski genocid, doživeo strašno stradanje, a doživeo je stradanje i tokom rata 1991-1995. godine", rekao je Pupovac za Radio Beograd.

Kaže da Srbia, kojih u Hrvatskoj ima c cetiri i po odsto, ne mogu imati mira i ne mogu da uživaju prava koja su zajedno sa većinskim narodom izborili, boreći se za to da pre ulaska u EU urede Hrvatsku kao zemlju ravnopravnih građana, vladavine prava i demokratske vrednosti.

"Šokantno je da se nakon tako kratkog vremena obnavljaju stvari koje smo mislili da smo ih uspeli jednom za svagda smestiti u istorijski okvir", primetio je Pupovacm, koji od vlade u Zagrebu očekuje da promeni pristup prema Srbima u Hrvatskoj, te da uvidi da ovo što se dešava postaje opasno.

U poslednjih 15 dana, podsetio je, čuju se poruke o zabranjivanju i proterivanju manjinskih predstavnika, što se odnosilo na Srpsko narodno veće, ali i na nedeljnik "Novosti" koje to veće izdaje, a sve zbog "tobožnjeg govora mržnje".

Pupovac, međutim, objašnjava da "Novosti" prenose kritiku ili se ponedka služe parodijom i satirom da bi predsatvili ono što se događa u pojedinim političkim procesima u Hrvatskoj.

"To po svojoj prilici iziskuje drugačije poruke vlade nego što smo ih imali do sada", ističe Pupovac, te navodi da su Srbi u Hrvatskoj zadovoljni saradnjom sa Vladom Srbije, zato što iz Beograda dobijaju podršku i pomoć u rešavanju problema sa kojima se suočavaju.

On podseća da predstavnici Srba iz Hrvatske imaju direktnu komunikaciju sa premijerom Srbje, sa kabinetom predsednika i sa pojedinim ministarstvima,

"Vlada Srbije je pomogla srpskoj zajednici u periodu 2015-2016. godine, pomogla je institucijama srpske zajednice kao što su Srpko narodno veće i Srpsko kulturno društvo Prosveta i to nije beznačajna pomoć. Bez te pomoći sasvim sigirno institucije ne bi mogle obavljati funkcije koje obavljaju", naveo je Pupovac.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

7 h

Podeli: