"Putin i Tramp na vezi; u UKR, NATO i na Baltiku užasnuti"

Prvi razgovor predsednika Rusije Vladimira Putina i novog predsednika SAD Donalda Trampa u Kremlju je ocenjen pozitivno i sa optimizmom.

Izvor: B92

Nedelja, 29.01.2017.

18:29

Kakao javlja dopisnica B92 iz Moskve Aleksandra Godfroa, prvi kontakt Trampa i Putina kao pozitivan pomak u odnosima dve zemlje ocenjuju i pojedini političari i analitičari koji su se povodom razgovora oglasili.

Aleksej Puškov iz Ruskog saveta federacije ističe da je ton ovog razgovora bio topao za razliku od poslovnog tona sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel i napetog tona sa francuskim predsednikom Fransoa Olandom.

Puškov sada smatra da su "u Ukrajini, baltičkim zemljama i NATO užasnuti i da se spremaju za teška vremena" iako je tema o Ukrajini tek načeta, a o NATO nije bilo reči, kao ni o ukidanju sankcija.

To je potvrdio porparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov.

Analitičari smatraju da se to nije moglo ni očekivati jer je Tramp pre svega biznismen i sankcije bi mogao da zarži kao vid prititska ili ucenjivanja Rusije oko tema koje su njemu lično mnogo bitnije.

Glavna tema je bila međunarodni terorizam, a Franc Klinčević koji se bavi odbranom u Savetu federacija navodi da ukoliko se zaista ispuni ono u čemu su se u načelu dogovorili Tramp i Putin i zaista se udruže SAD i Rusija, Islamska država bi nestala za mesec dana.

On istovremeno izražava sumnju da će Tramp dobiti podršku u svojoj zemlji od relevatnih institucija i ljudi koji ga okružuju.

Sve u svemu, ovaj prvi telefonski razgovor Moskvi daje nadu da odnosi zaista mogu da se poboljšaju za vreme mandata novog predsednika SAD Donalda Trampa i daje nadu da će Rusija biti priznata za drugu najveću slu u svetu

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: