"Prvi Britanac u EU" iznenada napustio funkciju

Britanski ambasador u EU Ajvan Rodžers napustio je iznenada svoju funkciju, mesec dana nakon što je objavljena njegova procena o pregovorima o Bregzitu.

Izvor: B92

Utorak, 03.01.2017.

14:53

Foto: Getty Images

Iskusni diplomata i jedan od najcenjenijih predstavnika Britanije rekao je da će pregovori o izlasku i trgovinskim sporazumima biti mučni i da će trajati deceniju.

Kako prenosi Gardijan, Rodžers je svojim izjavama "razljutio evroskeptike", posle čega je odlučio da podnese ostavku skoro godinu dana pre nego što mu je istekao mandat.

Tabloid "Dejli mejl" navodi da su postojali jasni zahtevi da Rodžersa zameni diplomata koji je "energičnije za Bregzit", kao i da postoje sumnje da se iza Rodžersovih izjava krije jasna namera da se proces podriva.

Rodžers je pregovarao u ime Velike Britanije sa zvaničnim Briselom pre referenduma, a u svojoj bogatoj karijeri je bio sekretar Tonija Blera.

U prvim reakcijama na Rodžersovu ostavku izdvajaju se one koje ukazuju na to da je "Britanija izgubila najvažnijeg predstavnika u Briselu" i da će biti teško nadomestiti tako iskusnog diplomatu pred početak pregovora o Bregzitu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

13 h

Podeli: