Skot: Tramp pobedio, ali o Kosovu ne očekujem ništa novo

Ambasador SAD u Beogradu Kajl Skot izjavio je da ne očekuje promene u politici SAD prema regionu nakon izbora Donalda Trampa za novog predsednika.

Izvor: B92

Utorak, 22.11.2016.

12:31

Skot: Tramp pobedio, ali o Kosovu ne očekujem ništa novo
Foto: Tanjug

"Očekujem istu politiku fokusiranu na stabilnost, regionalno pomirenje i ohrabrivanje zemalja regiona da nastave modernizaciju i reforme ka članstvu u EU", rekao je Skot na panelu o rezultatima izbora u SAD i saradnji Srbije i SAD, koji je organizovala Američka privredna komora (AmCham).

On je dodao da za Srbiju to znači fokus na stabilnost, napredak i ekonomski rast i poboljšanje odnosa sa susedima i naglasio da ne očekuje promenu politike SAD prema nezavisnosti Kosova.

"Ne kažem da je to nemoguće, ali nema indicija iz Trampovog štaba", rekao je Skot.

Američka spoljna politika se obično ne menja, delom zato što je reč o velikoj zemlji, rekao je Skot i uporedio to s pokušajem da se brzo promeni kurs nosača aviona.

Skot je kazao da tokom predizborne kampanje u SAD nije bilo nagoveštaja promene politike prema regionu dodajući da iz sopstvenog diplomatskog iskustva zna da promene u adminsitraciji ne znače i promene u spoljnoj politici.

"Spoljna politika je vođena interesima zemlje i mislim da se interesi zemlje ne menjaju toliko mnogo zato što će neko drugi spavati u Beloj kući", rekao je Skot.

On je pohvalio Vladu Srbije jer je posvećena evropskom putu i zato što je imala dobru godinu, kada se radi o ekonomskoj situaciji, ali je dodao da je potrebno još reformi.

"Naši odnosi sa Vladom su dobri, ali se povremeno ne slažem sa nekim izjavama u javnosti. Ali nema resora u Vladi gde mi vrata nisu otvorena. Sarađujemo dobro po pitanju migracija, bezbednosti granica, opšte bezbednosti, izradi zakona - poput zakona o inspekcijama", rekao je on.

Govoreći o američkim ulaganjima u Srbiji, Skot je rekao da investitori očekuju stabilnost i pozvao srpsku vladu da ispunjava obećanja, sprovodi reforme i održava makroekonomsku stabilnost

Skot je rekao da su njegova očekivanja u Srbiji uglavnom ispunjena otkad je postao ambasador, ali je dodao da se svaki dan iznenadi "nekim stvarima u medijima".

"Nisam zadovoljan kvalitetom tabloida. Voleo bih da novinari više proveravaju činjenice", rekao je Skot.

Ambasador Skot je podsetio da su u poslednjih 15 godina SAD pomogle reforme u Srbiji sa više od 350 miliona dolara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: