Četvrtak, 03.11.2016.

16:28

Dačić: Nismo pričali o naoružanju sa Rusima / VIDEO

Šef diplomatije Ivica Dačić izjavio je da u Rusiji nije razgovarao o naoružanju, jer to nije tema u Komitetu za trgovinsko-ekonomsku i naučno-tehničku saradnju.

Izvor: Tanjug

Dačić: Nismo pričali o naoružanju sa Rusima / VIDEO
Foto: Tanjug

"Mi želimo da sa Rusijom imamo punu saradnju i prijateljske odnose, od političke sfere, preko ekonomije, nauke, kulture, obrazovanja, ali i u oblasti odbrane, bezbednosti, vojne industrije i takvu ćemo saradnju nastaviti i dalje", rekao je Dačić u Suzdalju, gde po 15. put zaseda Međuvladin srpsko-ruski komitet.

On je ranije danas ponovio da Srbija neće uvoditi ekonomske sankcije Rusiji.

"Srbija je dosledna svojoj politici i nećemo se pridružiti evropskim antiruskim sankcijama", rekao je Dačić i dodao da u skladu sa takvom politikom ekonomska saradnja mora i dalje da napreduje.

Dačić je dodao i da je Srbija zahvalna Rusiji zbog veta na donošenje rezolucije o Srebrenici u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija, ali i što je glasala protiv članstva Kosova u UN.

Prema Dačićevim rečima, Ruska Federacija je pouzdan partner i tradicionalni prijatelj Srbiji, a istovremeno i jedan od najznačajnijih privrednih partnera, kao i destinacija za izvoz srpske robe.

Kako je rekao, odnosi dve zemlje zasnivaju se na uzajamnom uvažavanju i poverenju i neprekidnoj podršci koju Rusija pruža Srbiji, što je rezultiralo potpisivanjem Strateškog partnerstva u maju 2013.

"Na taj način dve zemlje su potvrdile svoju opredeljenost da su bilateralno, politički i ekonomski orijentisane dugoročno na saradnju", rekao je Dačić.

Potpredsednik Vlade Rusije Dmitrij Rogozin istakao je da se odnosi Rusije i Srbije konstantno razvijaju i dodao da se velike nade polažu u novi Sporazum o slobodnoj trgovini između zemalja - članica Evroazijskog ekonomskog saveza i Srbije.

"Velike nade se polažu u novi Sporazum o slobodnoj trgovini između zemalja - članica Evroazijskog ekonomskog saveza i Srbije, što značajno proširuje mogućnosti izlaska na tržište sa stanovništvom od oko 190 miliona ljudi", kazao je Rogozin.

Prema njegovim rečima, za Rusiju je Srbija strateški partner na Balkanu.

"Rusija vidi velike mogućnosti napretka saradnje u sektorima turizma, zdravstva, graditeljstva, komunikacija, bankarstva, kao i mogućnosti industrijske saradnje", rekao je Rogozin.

Ruske investicije u srpski energetski sektor iznose oko tri milijarde dolara, a kako je Rogozin istakao, Rusija planira još više da ulaže u ekonomiju Srbije i kao primer naveo ulaganje u modernizaciju železnica.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Totalni raspad: Ljudi beže iz Ukrajine

U Lavovoskoj oblasti u Ukrajini na granici sa Poljskom, nastao je pravi kolaps usled saobraćajnih gužva koje čine stotine automobila, prenosi TV kanal Obsšćestvenoe, pozivajući se na predstavnicu lokalnog pograničnog odreda Aleksandru Kučkovsku.

19:58

17.5.2024.

1 d

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

11 h

Podeli: