Izbore u BiH obeležila pobeda Abdića, poraz Durakovića...

Jučerašnji lokalni izbori u BiH verovatno su najneizvesniji i najzanimljiviji do sada u toj zemlji prema brojnim parametrima, piše Klix.ba.

Izvor: B92, klix.ba

Ponedeljak, 03.10.2016.

09:50

Izbore u BiH obeležila pobeda Abdića, poraz Durakovića...
Foto: Tanjug

Nominalni pobednici su SDA i SNSD, ali je nekoliko rezultata nezavisnih kandidata takođe privuklo pažnju javnosti.

U Federaciji BiH najveći broj načelničkih mesta osvojila je SDA u koaliciji sa SBB-om, a prema prvim preliminarnim rezultatima osvojili su 33 načelnička mesta, što je 12 načelničkih pozicija manje u odnosu na rezultat iz 2012. godine. U Republici Srpskoj pobednička stranka je SNSD koja je osvojila takođe 33 načelničke pozicije.

Koalicija SDA-SBB prvi put je osvojila načelničku poziciju u Opštini Centar Sarajevo, ali su izgubili gradove poput Visokog, Zenice, Goražda, Opštine Stari Grad i gotovo svih gradova u Krajini, gde su pobednici samo u Sanskom Mostu.

SNSD je u RS-u osvojio 11 načelničkih pozicija više u odnosu na izbore 2012. godine. Pobedili su u Banjaluci, gde se velika borba vodila između Igora Radojičića (SNSD) i Dragana Čavića (Savez za promene). SNSD je nakon dugo vremena pobedio i u Trebinju, ali i Palama i Nevesinju, koji su dugo bili bastioni SDS-a.

Relativno loš rezultat Saveza za promene (od većih gradova osvojili samo Bijeljinu i Doboj) otvara mnoga pitanja u funkcionisanju tog bloka, u kojem će se neminovno desiti brojne promene.

Lokalne izbore u BiH su obeležili nezavisni kandidati koji su pobedili u Opštini Stari Grad Sarajevo (Ibrahim Hadžibajrić, bivši član SBB-a), u Goraždu (Muhamed Ramović, bivši član SBB-a), u Visokom (Amra Babić koja je istupila iz SDA), u Zenici Fuad Kasumović (bivši član SDA), a nezavisni kandidati slavili su i u Bužimu, Bosanskom Petrovcu i nekim drugim gradovima.

Ove izbore definitivno je obeležila i pobeda osuđenog ratnog zločinca Fikreta Abdića u Velikoj Kladuši, koji je sa svojom Laburističkom strankom osvojio više od 3.800 glasova, ističe Klix.ba. Pažnju javnosti privukao je i izborni rezultat u Srebrenici, gde je prema svemu sudeći pobednik Mladen Grujičić, zajednički kandidat srpskih stranaka, koji je pobedio nezavisnog kandidata Ćamila Durakovića, kojeg su podržavale sve probosanske stranke, dodaje portal iz BiH.

Ukoliko se taj rezultat potvrdi to će biti prvi put da Bošnjaci nemaju svog načelnika u tom gradu.

Jučerašnje izbore obeležile su i brojne prijave neregularnosti izbornog procesa, a sve je kulminiralo prekidom izbornog procesa u Stocu, nakon incidenta u kojem su učestvovali kandidat za načelnika te opšine Salmir Kaplan i predsednik Izborne komisije Stolac Ivica Perić. Centralna izborna komisija (CIK) BiH objavila je u ponoć prve preliminarne nepotpune rezultate lokalnih izbora održanih u BiH u nedelju. Prema prvim preliminarnim i nepotpunim rezultatima koalicija SDA/SBB te SNSD su osvojili najveći broj načelničkih i gradonačelničkih pozicija u BiH.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

1 d

Podeli: