Izetbegović: Referendum eskalacija Dodikove samovolje

Predsedavajući Predsedništva BiH Bakir Izetbegović izjavio je da je referendum u RS "eskalacija samovolje predsednika entiteta RS Milorada Dodika".

Izvor: B92

Nedelja, 25.09.2016.

09:44

Izetbegović: Referendum eskalacija Dodikove samovolje
Foto: Tanjug

Izetbegović koji je i predsednik Stranke demokratske akcije (SDA) je za sarajevski "Dnevni avaz" rekao da su "političku avanturu, koju je pokrenuo Dodik uvukavši celi entitet u nju, već jasno osudili svi relevantni predstavnici međunarodne zajednice".

"Ustrajavanjem u inatu, Dodik vodi entitet RS u izolaciju. U onome što radi nema čak ni podršku Srbije niti Rusije, kojoj se nadao. Zato je vrlo važno sačuvati smirenost i strpljenje", ocenio je on.

Izetbegović je istakao da organi javnog reda i mira u RS moraju imati na umu da im je dužnost štititi sve građane, te da incidenata usmerenih na zastrašivanje povratnika u ovakvoj atmosferi ne sme biti.

"Pozivam povratnike u RS da ne nasedaju na provokacije, da ne napuštaju svoje domove niti mesta u kojima stanuju", kazao je on.

Izetbegović je pozvao na hitnu i odlučnu akciju domaće institucije i međunarodnu zajednicu na zaštiti Ustava i zakona.

"Međunarodna zajednica, zbog svog kredibiliteta, i u interesu svih, mora učiniti sve što je potrebno da se RS vrati u okvire Dejtonskog sporazuma iz kojih ga ovaj referendum vodi. Pravosudni organi u BiH moraju hitno i odlučno delovati kako bi se zaštitio Ustav, zakon i vladavina prava u zemlji", zaključio je predsedavajući Predsedništva BiH i lider SDA.

U Republici Srpskoj se danas održava referendum na kojem se građani izjašnjavaju da li podržavaju da se 9. januar proslavlja kao Dan republike.

Ustavni sud BiH je 17. septembra zabranio održavanje referenduma, ali su vlasti ovog bh. entiteta odlučile da ga sprovedu i pored zabrane.

Ustavni sud BiH je 26. novembra prošle godine naložio Narodnoj skupštini RS da izmeni Zakon o praznicima, ocenivši da je proslava Dana RS 9. januara neustavna i diskriminatorska po građane ovog bh. entiteta koji nisu Srbi i pravoslavci, jer se tada slavi i krsna slava RS- Sveti arhiđakon Stefan.

Ustavni sud je takvu odluku doneo na osnovu apelacije bošnjačkog člana Predsedništva BiH i lidera SDA Bakira Izetbegovića, a 17. septembra nije prihvatio zahtev parlamenta RS da preispita svoju odluku iz novembra, kada je doneo i odluku o zabrani održavanja referenduma.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: