Sreda, 20.07.2016.

13:58

Turska profesorima zabranila putovanja u inostranstvo

Visoki savet obrazovanja Turske zabranio je sva putovanja u inostranstvo za univerzitetske profesore, javila je danas državna novinska agencija Anadolija.

Izvor: Beta/AFP

Turska profesorima zabranila putovanja u inostranstvo
Foto: GettyImages

Savet je naveo da će oni profesori koji su trenutno u inostranstvu biti pozvani da se u što kraćem roku vrate nazad u Tursku, osim ako ne postoji preka potreba da ostanu, navela je agencija.

Ova naredba izdata je dan pošto je Savet naredio da 1.577 dekana sa svih univerziteta širom Turske podnesu ostavke, a ministarstvo obrazovanja je u odvojenoj naredbi juče povuklo radne dozvole za 21.000 nastavnika zaposlenih u privatnim institucijama.

U čistkama koje vlada sprovodi od neuspelog puča u petak uveče privedeno je, otpušteno ili suspendovano više od 50.000 ljudi.

Čistke koje se sprovode prema onima koje vlada smatra da nisu bili verni predsedniku Redžepu Tajipu Erdoganu juče su se proširile na nastavnike, dekane univerziteta i medije.

Turska vlada optužila je muslimanskog propovednika koji živi u SAD Fatulaha Gulena za organizovanje puča, u kome je ubijeno više od 230 ljudi. Gulen je demantovao svaku umešanost u puč.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Potvrđeno: Tenkovi su ušli u centar grada

Izraelski tenkovi su prvi put u utorak stigli do centra Rafe, prema izjavama svedoka, tri nedelje nakon početka kopnene operacije u južnom delu Gaze koja je izazvala globalnu osudu.

13:26

28.5.2024.

22 h

Podeli: