Nedelja, 05.06.2016.

16:33

"Slučaj ambasadori": Daleko od očiju - daleko od kontrole

Ministarstvo spoljnih poslova, odnosno naša diplomatska predstavništva širom sveta, u poslednje vreme uglavnom se spominju zbog tragedija ili skandala.

Izvor: B92

Foto: GettyImages

Otmica i pogibija dvoje diplomata u Libiji, neadekvatno ponašanje ambasadora u Nigeriji i poslednje u nizu, malverzacije sa gorivom u Grčkoj.

B92 je istraživao kakve se kontrole nad diplomatskim predstavništvima uopšte vrše.

Daleko od očiju, daleko od srca, ili u slučaju naših diplomatskih predstavništava, daleko od kontrole.

Zbog poslednjih informacija o malverzacijama sa gorivom u ambasadi u Grčkoj, prema kojima je ta država oštećena za dva miliona dinara, ali je narušen i ugled Srbije, iz Beograda je poslata grupa od troje iskusnih radnika MSP koji će razgovarati sa ambasadorom i svim zaposlenima u našem diplomatskom predstavništvu u Atini.

„Ono što je procedura je da smo mi ti koji moramo prvi da utvrdimo šta se dešava i ukoliko ima elemenata bilo kog dela, ili bilo kojih nedozvoljenih radnji mi smo ti koji podnosimo odgovarajuće prijave prema organima, i naravno Tužilaštvo je to koje kasnije u postupku pribavlja dokaze i pokreće odgovarajuće postupke, tako da ćemo se tako ponašati i u ovom slučaju“, kaže gensek Ministarstva spoljnih poslova Veljko Odalović.

Bivši ambasador Srbije u Velikoj Britaniji, Dejan Popović kaže da se kontrole u diplomatskim predstavništima sprovode redovno.

„Moje iskustvo je da u finansijskoj službi MSP postoje uredne godišnje kontrole poslovanja. Ambasada je dužna da dostavi finansijski izveštaj i celokupnu tu dokumentaciju koja se zatim kontroliše i posle nekoliko meseci dobija se izveštaj od MSP da je poslovanje bilo u redu ili ako nije u redu onda se stavljaju određene primedbe za ovaj ili onaj iznos koji nije na adekvatan način konstatovan“, navodi Popović.

U ovom konkretnom slučaju, otpravnik poslova u Atini, Branko Lazarević i dvoje diplomata zaposlenih u ambasadi zaveli su u papirima da su potrošili 30 tona goriva za dve godine, što je i teoretski nemoguće.

Podatke o tome je MSP dostavio upravo ambasador u Grčkoj, Dušan Spasojević.

„Jer vi imate jedan manevarski prostor, gde možete uz pomoć saučesnika sa terena praviti različite kombinacije, to nije specifično samo za diplomatsku službu, nego i za mnoge druge delove javnog sektora gde se takve pojave tu i tamo mogu pojaviti. Ali tvrdim da ne postoje nikakve specifičnosti u MSP koje bi sada ukazivale da je ono jezgro takvih aktivnosti“, kaže Dejan Popović.

Ali nisu samo malverzacije sa novcem problem sa kojim se sreću u MSP.

Prošle godine je u Libiji oteto dvoje Srpskih diplomata, koji su nekoliko meseci kasnije poginuli u bombardovanju Američke vojske. Njihova otmica i sva dešavanja nikada nisu do kraja razjačnjeni.

Nedavno su se pojavile informacije o nedoličnom ponašanju i predstavljanju naše zemlje od strane Jovana Marića, našeg ambasadora u Nigeriji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: