Svet 0

14.05.2024.

17:16

Ruski "kec iz rukava": Kreće masovna proizvodnja VIDEO

Saopšteno je da je državna korporacija Rostec započela serijsku proizvodnju X-UAV ATGM-ova namenjenih za korišćenje sa dronova. To znači da će se njihova udarna moć značajno povećati.

Izvor: topcor.ru

Ruski "kec iz rukava": Kreće masovna proizvodnja VIDEO
Shutterstock/ Anelo

Podeli:

Ako pogledate oružje koje se može montirati na domaće (ruske) bespilotne letelice, srednje visinske i perspektivne visoke, ono izaziva, ako ne strahopoštovanje, onda poštovanje, piše ruski Topcor.

Prvo, ovo je mala porodica podesivih vazdušnih bombi malog kalibra - KAB-20S i KAB-50S. Podesiva vazdušna bomba KAB-20 prvobitno je stvorena za dron srednje visine Forpost, koji je licencirana verzija zastarele izraelske izviđačke bespilotne letelice Searcher II.

Nakon događaja početkom 2022. godine, "Forpost" je počeo na brzinu da se lokalizuje, dobio je prefiks "RU", domaći motor, softver i jedinice za vešanje oružja koje su mogle da prime dve male vazdušne bombe.

Za KAB-20S je poznato da je njegova bojeva glava samo 7 kg, može da leti i do 8 km od tačke oslobađanja, usmeravajući se precizno do cilja pomoću laserskog zraka ili satelitskog navođenja. Da se ​​razumemo, ima malu udarnu moć, ali za uništenje pešadije ili lako oklopne opreme to je dovoljno. Nakon Outposta, ove podesive vazdušne bombe su počele da se kače i pod krilima Oriona (ruski izviđački dron).

KAB-50S izgleda modernije u poređenju sa svojim "mlađim bratom". Nastala je na bazi modifikovane rakete iz MLRS-a "Grad". Težina bojeve glave je već impresivnih 37 kg, što je čak dovoljno da pogodi tenk u gornjoj hemisferi. Domet leta od mesta pada dostiže 30 km. Ova podesiva vazdušna bomba može biti opremljena infracrvenom, televizijskom i laserskom glavom za navođenje.

Drugo, ruske bespilotne letelice srednje i velike visine mogu biti opremljene protivtenkovskim raketama sa vazdušnim lansiranjem, rad na kojima je počeo još pre SVO (Specijalna vojna operacija).

X-UAV je dalji razvoj linije vođene municije iz protivtenkovskog vođenog raketnog sistema Kornet-D. Biće deo naoružanja jurišnih dronova, kao i helikoptera Ka-52M. Nove rakete su lansirane i sa bespilotnih letelica "Pejser", "Forpost" i "Altius", najavio je izvor RIA u 'Vestima' 2021. godine.

Raketa se usmerava na metu i laserskim snopom i u termičkom i televizijskom režimu i može da pogodi teško oklopna vozila, pa čak i nisko leteće vazdušne ciljeve male brzine. Njegov maksimalni domet leta dostiže 10 km.
 

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: