Ministar o pismu: Kampanja dokoličara sa zagrebačke špice

Hrvatski ministar kulture Zlatko Hasanbegović odgovorio je na pismo intelektualaca da se čudi površnosti onih koji se “daju uvući” u kampanju protiv njega.

Izvor: B92, Jutarnji list

Sreda, 25.05.2016.

09:42

Ministar o pismu: Kampanja dokoličara sa zagrebačke špice
Foto: Screenshot

“Jutarnji” piše da se Hasanbegović javio kratko iz Mađarske gde je na službenom putu koji je usledio na poziv mađarskog ministra ljudskih resursa Zoltana Baloga.

“To su potpuno neutemeljene besmislice. Čudim se površnosti ljudi koji se daju uvući u denuncijantsku kampanju dokoličara za zagrebačke špice bez da su ikada pročitali bilo koju moju izjavu, članak ili knjigu”, rekao je Hasanbegović.

Na pitanje o tome da li ceni nekog od inostranih intelektualaca navedenih u otvorenom pismu, Hasanbegović kaže da je sve stvari koje je iznosio o komunističkim manipulacijama pojmom antifašizam stakao i iščitavanjem eseja i intervjua Alana Finkielkrauta.

“On je uistinu snažno uticao na moje intelektualno oblikovanje. Hvala mu na tome, ironičan je bio ministar Hasanbegović.

Francuski dnevnik Liberasion objavio je otvoreno pismo u kojem je pokrenuta peticija za smenu hrvatskog ministra kulture Zlatka Hasanbegovića.

Potpisnici su brojni intelektualci koji poručuju da u Evropi nema mesta ideologiji koju on zastupa.

Među potpisnicima su, navodi regionalna TV N1, italijanski marksistički teroretičar Antonio Negri, profesorika na kalifornijskom Berkliju Džudit Batler, konzervativni francuski filozof Alen Finkilkro i italijanski književnik i nobelovac Dario Fo.

U pismu se Hasanbegović opisuje kao revizionista istorije i simpatizer ustaškog režima.

Hasanbegović je otvoreno propagirao ustaški pokret iz Drugog svetskog rata, a od kako je došao na vlast, podržao je revizionistički film "Jasenovac: Istina", koji potpuno negira razmere ustaških zločina za vreme Drugog svetskog rata. Osim toga, u medijima je objavljena i fotografija na kojoj se vidi on kako nosi ustašku kapu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

19 h

Podeli: