SB UN o Kosovu: Rusija o 1244, SAD o Kosovu u Interpolu

Predstavnik Rusije na sednici SB UN o Kosovu istakao je da Kosovo, uz prećutnu dozvolu EU, zanemaruje ZSO, dok su se SAD zauzele za prijem Kosova u Interpol.

Izvor: Beta, Tanjug

Ponedeljak, 16.05.2016.

19:03

SB UN o Kosovu: Rusija o 1244, SAD o Kosovu u Interpolu
Foto: Beta, AP

Osim toga, predstavnik SAD pozvao je Beograd i Prištinu da bez odlaganja primene briselske sporazume, uključujući sporazum o ZSO.

Predstavnik SAD se zahvalio kosovskoj policiji na borbi protiv terorizma, rekavši da je ona bila predugo isključena iz međunarodne policijske zajednice i zatražio uključivanje Kosova u Interpol.

"Mali korak ka partnerstvu Kosova s Interpolom je u našem zajedničkom interesu", kazao je američki predstavnik.

On je zatražio od Beograda i Prištine da bez odlaganja primene sporazume postignute u dijalogu pod okriljem EU, uključujući one o telekomunikacijama i Zajednici srpskih opština (ZSO).

Američki ambasador je optužio SB da živi u prošlosti i kazao da njegova država podržava zahtev za smanjenje budžeta Unmika kojim bi ova misija bila smanjena, kao i da Vašington traži da se o izveštajima generalnog sekretara UN od sada raspravlja na svakih šest meseci, a ne na svaka tri meseca.

"Moramo da priznamo ono što priznajemo svaka tri meseca, da je mandat Unmika najvećim delom ispunjen, sada je vreme da se ozbiljno smanji njegovo prisustvo i mi podržavamo zahtev za smanjenje budžeta Misije UN", naveo je američki predstavnik, koji je u izlaganju kazao i da bi deo sadašnjeg ljudstva misije UN na Kosovu mogao da se iskoristi u drugim delovima sveta.

Istakao je da je Vašington srećan zbog mirne promene vlasti u Prištini i podsetio na potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju EU sa Kosovom.

"To je ogromna prekretnica koja će uticati na privredu i živote ljudi na Kosovu", rekao je predstavnik SAD u SB UN i dodao da u vezi s ekonomijom vlasti u Prištini imaju još mnogo ozbiljnog posla u vezi sa korupcijom i nezaposlenošću.

S druge strane predstavnik Rusije rekao je da Priština zanemaruje i pokušava da jednostrano promeni sporazum postignut s Beogradom o Zajednici srpskih opština, uz prećutnu dozvolu EU.

"Priština mora odmah da primeni sporazum o ZSO i to će da bude lakmus test njene spremnosti da isupuni obaveze, inace ćemo videti pogoršanje situacije na Kosovu i oko njega", rekao je ruski predstavnik.

On je naglasio da je rezolucija SB UN 1244 bila i ostaje jedina platfoma za rešavanje situacije na Kosovu.

"Niko nema pravo da jednostrano menja ovu odluku SB UN, odluke može da menja samo on sam", naveo je ruski ambasador.

On je dodao da je važno da se održi prisustvo UNMIK i da se veoma pažljivo prati situacija na Kosovu.

"Izjave da treba da se smanji misija i budžet nisu utemeljene u izveštaju generalnog sekretara UN, koji je naveo da još mnogo toga mora da se uradi", naveo je ruski predstavnik.

On je rekao da je politička situacija na Kosovu i dalje nestabilna a da se sukob sa kosovskom opozicijom koja zahteva odbacivanje ZSO i reviziju sporazuma ca Crnom Gorom intenzivira.

"Umesto dijaloga opozicija je koristila i koristi nasilje, od avgusta 2015. nije bilo nikakvog napretka u dijalogu", naveo je on.

Naglasio je da se Rusija nada da će što pre krenuti sa radom sud za zločine OVK i da on neće ponoviti neuspeh Haškog tribunala.

Ruski predstavnik je rekao i da je Kosovo postalo utočište i tranzitni centar radikalnih islamista koji koriste ovu teritoriju za regrutaciju i trening.

"Grafiti Islamske države na srpskom manastiru pokazuju opasne stavove među lokalnim stanovništvom", rekao je on i podsetio da Kosovo ima najviše boraca u Islamskoj državi u odnosu na broj stanovnika.

Ruski predstavnik je ocenio da je Kosovo lider po broju boraca koji se bore na strani Islamske države, i rekao da je to bezbednosni problem čitave Evrope.

Predstavnik delegacije Kine u UN je naglasio da njegova zemlja poštuje teritorijalni intergritet i suverenit Srbije, naglasivši da je rezolucija 1244 SB UN dobra platforma za rešavanje pitanja Kosova. On je rekao da se mora naći rešenje prihvatljivo za obe strane.

Predstavnik Kine podržao je napore vlasti u Beogradu i Prištini u, kako je rekao, konstruktivnom dijalogu u okviru EU i pozvao obe strane da se uzdrže od jednostranih akcija koje mogu stvoriti tenzije.

On je pozdravio mandat Unmika i njegovu ulogu na Kosovu.

Predstavnik Velike Britanije je ocenio da se debate Saveta bezbednosti UN o stanju na Kosovu održavaju previše često.

"Prijem Kosova u Međunarodnu fudbalsku federaciju i sporazum o viznoj liberalizaciji sa EU su dokazi napretka i pokazuju da je kosovska nezavisnost stvarna", rekao je britanski diplomata.

On je osudio političko nasilje opozicije u kosovskom parlamentu.

Na sednici je razmotren izveštaj generalnog sekretara UN Ban Ki-muna o radu Unmika i stanju na Kosovu u prethodnom tromesečnom periodu. Izveštaj je predstavio šef Unmika Zahir Tahir.

U debati su učestvovali i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić i ambasadorka Kosova u SAD Vljora Čitaku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

23 h

Podeli: