Subota, 14.05.2016.

20:26

HR: Antifašisti na Petrovoj gori, državni vrh u Blajburgu

Na Petrovoj gori u Hrvatskoj obeležena je godišnjica partizanskog proboja na Biljegu a toj svečanosti se ni ove godine nisu odazvali predstavnici državnog vrha.

Izvor: Tanjug

Default images
Foto: Thinkstock

Jedan deo hrvatskog državnog vrha bio u Blajburgu.

Kako su podsetili Mile Knežević, poslednji preživeli učesnik proboja na Biljegu, i Vladimir Djurić, svedok događaja, reč je o jednoj od značajnijih antifašističkih akcija koja je pre 74 godine donela spas desecima hiljada progonjenih Srba i partizana.

"Neka nas čuju i oni koji nisu došli na obeležavanje toga dana, ali jesu otišli tamo gđe je poražena jedna od fašističkih vojski. U poslednje vreme se u našem javnom prostoru mnogo govori o antifašizmu, ali se malo toga kaže", rekao je predsednik Srpskog narodnog veća Milorad Pupovac.

On je ukazao da neki govore da antifašizam koji neguju Savez antifašističkih boraca i Antifašistička liga nije evropski, saopštilo je SNV.

"Ko je od 1941. do 1945 delio antifašizam na evropski i neevropski, na liberalni i neliberalni? Oni koji danas žele kazati da postoji antifašizam samo jedne političke boje, a pri tome sebe smatraju kritičarima totalitarizma - varaju se. Da antifašizam nije bio pluralan i obuhvaćao sve ljude i različite politike, nikada ne bi pobedio", rekao je Pupovac.

On je podsetio da se danas, pored skupa na Petrovoj gori održava još jedan, aludirajući na komemoraciju na Blajburgu.

"Ovo nije jedini skup koji se održava danas. Jedina razlika je u tome što država nije s nama danas. Predstavnici države su na drugom mestu i to ne u svojoj zemlji, nego u tuđoj. Ne sa onima koji su branili ovu sa zemlju, nego s onima koji su počinili zločine i pobegli iz nje", istakao je Pupovac.

Na, kako ga je nazvao, katastrofalan odnos vladajućih strnaka u Hrvatskoj prema antifašizmu, ukazao je Franjo Habulin, predsednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske (SABA RH). On je naglasio da je u Hrvatskoj na snazi istorijski revizionizam.

Da je antifašizam trajna vrednost koja je jednako važna danas kao što je bila i nekada, upozorio je i Zoran Pusić, predsednik Antifašističke lige Republike Hrvatske.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Hronika

MUP se oglasio o slučaju ubistva Danke Ilić

Pripadnici MUP-a, Sektora unutrašnje kontrole, po nalogu Višeg javnog tužilaštva prikupljaju informacije i utvrđuju činjenice i okolnosti pod kojim je u Policijskoj upravi u Boru preminuo D. D. osumnjičen u slučaju ubistva male Danke, saopštio je MUP.

9:45

11.5.2024.

1 d

Podeli: