Subota, 14.05.2016.

22:58

"Civilno društvo je kamen temeljac Berlinskog procesa"

Civilno društvo ima kapacitete, interes i sposobnosti da doprinese kreiranju javnih politika.

Izvor: Tanjug

Foto: Tanjug

Ono može da obezbedi održivost Berlinskog procesa tako što će pratiti i zalagati se za sprovođenje sporazuma od strane vlada, zaključci su učesnika Foruma civilnog društva koji je održan u Beogradu.

Saradnja i uključenost civilnog društva treba da budu sveobuhvatni i da idu od lokalnog preko nacionalnog i regionalnog do transnacionalnog nivoa, saopštio je danas Evropski fond za Balkan, koji je organizovao Forum održan 12. i 13. maja.

U zaključcima sa panel diskusija i radionica Beogradskog Foruma ističe se da je civilno društvo kamen temeljac Berlinskog procesa, te da je zbog toga potrebna njegova veća uključenost.

Zaključci sa Foruma će uslediti kao sinteza preporuka koju će izraditi Savetodavna grupa za javne politike Balkan u Evropi (BiEPAG) i biće predstavljeni učesnicima Samita zemalja Zapadnog Balkana u Parizu, 4. jula.

Civilno društvo je mnogo puta priteklo u pomoć, od podrške na putu ka demokratiji do istrajne podrške evropskoj integraciji, u svetlu mnogih izazova, i nedavne pomoći tokom izbegličke krize, a danas je jedan od najsnažnijih pobornika Berlinskog procesa, koji je u ovom trenutku najvažniji put ka evropskoj budućnosti Balkana, navodi Fond.

Civilno društvo već doprinosi Berlinskom procesu kroz rešavanje bilateralnih sporova i saradnju mladih, a postoje i primeri ostvarenih uspeha koji mogu da se razmene u mnogobrojnim oblastima, od izgradnje političke volje za pomirenje do konkretniih projekata, dodaje se u saopštenju.

Tokom dva radna dana učesnici Foruma su se bavili pitanjem učešća civilnog društva u postavljanju agende, u kreiranju i razmatranju predloga javnih politika i proceni njihovih efekata, kao i formulisanjem ključnih poruka u vezi sa temama o kojima će biti reči na predstojećem samitu u Parizu.

Te teme su saradnja među mladima, migrantska kriza, rešavanje bilateralnih sporova i agenda u oblasti zaštite životne sredine i klimatskih promena u regionu i Evropi.

Forum za civilno društvo počeo je u četvrtak u Novom Sadu, a završen juče u Beogradu, kao deo serijala foruma za civilno društvo koji prate samite o Zapadnom Balkanu.

U radu Foruma učestvovalo je više od 100 predstavnika nevladinih organizacija, instituta za javne politike i ostalih NVO iz zemalja regiona, a prisutni su bili i visoki predstavnici EU i poslanici Evropskog parlamenta, predstavnici regionalnih i međunarodnih organizacija i fondacija i regionalnih medija, navodi se u saopštenju.

Beogradski Forum je realizovan kao zajednička inicijativa Evropskog fonda za Balkan i ERSTE fondacije, uz podršku Saveta za regionalnu saradnju, Delegacije EU u Srbiji i Pokrajinskog sekretarijata za nauku i tehnologiju, a u tesnoj saradnji sa Evropskim pokretom u Srbiji - lokalnim savetom u Novom Sadu i Centrom za regionalizam.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: