Devet dana posle - PIK i dalje bez konačnih rezultata

Izbori za pokrajinsku listu neće biti ponovljeni ni na jednom biračkom mestu u Vojvodini, jer nije uložen nijedan prigovor na regularnost izbora.

Izvor: B92

Utorak, 03.05.2016.

20:21

Devet dana posle - PIK i dalje bez konačnih rezultata
Foto: Thinkstock

Takva situacija, bar prema oceni dugogodišnjih članova Komisije, nije se dogodila ni na jednim izborima još od devedesetih godina.

Ni devet dana nakon izbora, Pokrajinska izborna komisija i dalje nema konačne rezultate za Vojvodinu. 28. aprila istekao je i zakonski rok.

“Po svim procenama sutra se mogu očekivati konačni rezultati“, rekao je Milorad Gašić iz PIK-a.

Tek sutra ističe rok za prigovor na odluku izborne komisije o neponavljanju izbora na tri biračka mesta. Naime, Komisija je najpre utvrdila da na tim mestima ima viška glasačkih listića, pa je odlučila da ponovi izbore. Potom je sopstvenu odluku poništila, jer je dobila prigovor birača da na tako nešto nemaju pravo, s obzirom na to nije bilo zvaničnog prigovora o višku listića.

Sada će i ta tri biračka mesta, sa još 14 takvih u Vojvodini, PIK proglasiti statističkom nulom, iako taj institut ne postoji u Pokrajinskoj odluci, koja reguliše rad PIK. U ovoj instituciji se, međutim, pozivaju na republički zakon koji reguliše ovu materiju kada su proporcionalni izbori u pitanju. Inače, statistička nula je proglašena jer su zapisnici bili “nepodobni”.

“Pa, neuredni zapisnici. Znači, zapisnici koji nisu mogući za statističku obradu, a ne postoji zakonski uslov za automatsko poništenje izbora na biračkom mestu, nije nađen višak glasačkih listića i bio je tu kontrolni listić, što i naša Odluka i zakon propisuju da se izbori ponavljaju. A ti rezultati apsolutno ne utiču na odnos snaga, znači na to koliko je ko dobio mandata“, naveo je Gašić.

Upravo ti glasovi mogli bi da budu presudni za ulazak u parlament za partiju koju predvodi Aleksandar Odžić, jedinu koja je izrazila u sumnju u regularnost pokrajinskih izbora i tražila uvid u materijal, ali im to nije dozvoljeno, pod opravdanjem da su zakasnili.

“To vam je negde 20.000 birača u Vojvodini nije glasalo nije ostvarilo svoje pravo da prosto su rezultati nulti, umesto da su na tim biračkim mestima ponovili izbore što bi bilo jedino normalno i regularno”, rekao je Aleksandar Odžić iz Vojvođanske partije.

Vojvođanski analitički centar Voice pratio je pokrajinske izbore i utvrdili, kako kažu, niz nepravilnosti.

“Ja ću vas podsetiti da nisu bili potpuno identični birački spiskovi za izbore na republičkom, pokrajinskom i lokalnom nivou. Podsetiću vas da je došlo do porasta značajnog broja birača u Srbiji, pa samim tim i u Vojvodini, u nekom proteklom periodu i mislim da je to predemet za jednu ozbiljnu analizu“, naveo je Nedim Sejdinović.

Pokrajinski izbori ove godine, prvi put od uvođenja višestranačja, održani su po proporcionalnom sistemu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

20 h

Podeli: