Rasvetliti okolnosti smrti Dade Vujasinović

Sutra se navršavaju 22 godine od ubistva novinarke Radislave Dade Vujasinović. UNS i NUNS podsećaju da taj slučaj još nije rešen.

Izvor: B92, Tanjug

Četvrtak, 07.04.2016.

19:26

Rasvetliti okolnosti smrti Dade Vujasinović

Budući da do danas taj slučaj nije rešen, iz Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) poručili su da neće prestati da zahtevaju od naležnih da ubicu izvedu pred lice prave.

NUNS konstatuje da je ubica Dade Vujasinović na slobodi uprkos, kako navode, više puta obnavljanim istragama, veštačenjima i obećanjima nadležnih državnih organa.

U saopštenu tog udruženja se od policije, tužilaštva i pravosudja Srbije zahteva da konačno razreše ovaj zločin.

"Od nadležnih državnih organa zahtevamo i da utvrde i javno saopšte ko je svih ovih godina opstruirao istragu, skrivao zločince i duže od dve decenije držao javnost u zabludi da se novinarka ubila", poručuju iz NUNS-a.

Radislava Dada Vujasinović ubijena je 8. aprila 1994. godine u svom stanu u Beogradu, a prvobitnom istragom utvrdjeno je da se poznata novinarka ubila iz lovačke puške, što su njena porodica i kolege uporno osporavali.

Ponovljenim veštačenjima, početkom 2008, odbačena je verzija o samoubistvu, a Okružno tužilaštvo januara 2009. pokrenulo je pretkrivični postupak.

Slučaj smrti Dade Vujasinović jedan je od prvih koji se našao na onlajn platformi Saveta Evrope za zaštitu novinara i novinarske profesije, koja je pokrenuta u aprilu 2015.

"Srpske vlasti nisu preduzele sve potrebne mere kako bi se rasvetlile okolnosti smrti novinarke nedeljnika Duga", navodi se u ovom dokumentu sa oznakom prvog stepena hitnosti, što je oznaka za najteže povrede bezbednosti novinara i novinarstva.

Ministarstvo pravde Srbija prosledilo je krajem septembra 2015. dokaze u vezi sa smrću novinarke Radislave Vujasinović Nacionalnom forenzičkom institutu u Hagu za potrebe superveštačenja.

Radislava Dada Vujasinović rodjena je 10. februara 1964. u Čapljini, Hercegovina. Diplomirala je na Filološkom fakultetu u Beogradu, 1987. godine. Posle završenog fakulteta radila je kao novinar Privrednog pregleda, a potom u magazinu Duga.

Godine 1993. postala je član uredjivačkog kolegijuma tog magazina. Za reportaže sa slavonskog ratišta te godine je dobila nagradu "Svetozar Marković", koju dodeljuje Udruženja novinara Srbije.

Zbog svojih istraživačkih tekstova o sprezi kriminala i politike, dobijala je pretnje, ucene i sudske tužbe. Udruženje novinara Srbije (UNS) podseća da se sutra navršava 22 godine od smrti novinarke Radislave Dade Vujasinović i traži da se rasvetle okolnosti smrti novinarke "Duge".

UNS podržava i ceni rad Komisije za istragu ubistava novinara i očekuje da će rezultati superveštačenja u Nacionalnom forenzičkom institutu u Hagu kojem je Ministarstvo pravde prosledilo dokaze septembra prošle godine pomoći u istazi okolnosti smrti novinarke.

Radislava Dada Vujasinović pronađena je mrtva 9. aprila 1994. godine u svom stanu u Trećem bulevaru 118 u Novom Beogradu. U zapisniku koji je sačinjen posle obavljene obdukcije navedeno je da je umrla dan ranije, u 1.30 sati.

Zvanična verzija događaja tada bila je da je Dada Vujasinović izvršila samoubistvo, pucnjem u grudi iz lovačke puške. Istraga je do sada obnavljana nekoliko puta.

Porodica Dade Vujasinović je angažovala i privatnog balističara Zorana Jovanovića koji je utvrdio da je na fotelji osim Dadine, bila još jedna krvna gupa, što ukazuje da je u stanu bila još jedna osoba. Njegov nalaz dostavljen je Tužilaštvu u decembru 1994. godine, ali je odbijen.

Balističar Vladimir Kostić 2008. godine obavio je niz veštačenja. On je predao sudu svoj nalaz u kome se navodi i da su u telu Dade Vujasinović pronađena dva filcana čepa, što bi značilo da je sebe usmrtila sa dve patrone iz lovačke puške, odnosno, da je u sebe morala da puca dva puta, što nije moguće.

Nakon toga, Okružni javni tužilac u Beogradu u januaru 2009. godine, prekvalifikovao je slučaj u ubistvo umesto samoubistva i pokrenuo pretkrivični postupak.

Problem u rešavanju okolnosti smrti novinarke „Duge“ bio je i nedostatak dokaza. Kada je Komisija za istraživanje ubistava novinara počela sa radom suočila se sa više puta ponavljanom tvrdnjom da su dokazi izgubljeni, verovatno stradali u NATO bombardovanju policijskog objekta, ali je na insistiranje Komisije izvršena dodatna provera i dokazi su pronađeni.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: