"Panama pejpers je zločin i napad na Panamu"

Predstavnik advokatske kompanije "Mosak fonseka", čiji su dokumenti dospeli u javnost, kaže da je objavljivanje tih materijala zločin i napad na Panamu.

Izvor: B92

Ponedeljak, 04.04.2016.

09:51

"To je zločin, krivično delo", izjavio je za Frans Pres jedan od osnivača komapanije Ramon Fonseka, dodavši da je to napad na Panamu, jer se nekim zemljama ne sviđa uspeh kompanije u privlačenju klijenata.

Nemački list Zidojče Cajtung saopštio je da poseduje dokumente panamske advokatske firme "Mosak fonseka" koji, kako tvrdi list, svedoče o učešću niza svetskih lidera i njihovih saradnika u šemama za pranje novca i utaju poreza.

Informacije koje su procurele pokrivaju aktivnosti kompanije Mosak Fonseka u periodu od 1970. do proleća 2016.

"Papiri uključuju 11,5 miliona dokumenata, više nego Vikiliks, Kejblgejt, Ofšor Liks, Laks Liks i Svis Liksa zajedno", navodi, Zidojče Cajtung.

Podaci su predstavljeni u formi imejlova, pe-de-ef dokumentata, fotografija i isečaka iz panamske filmske baze podataka.

Dokumenta prete da izlože ofšore račune 12 aktuelnih i bivših svetskih lidera i daje podatke o finansijskim aktivnostima 128 drugih političara i zvaničnika iz raznih zemalja.

Samu autentičnost dokumenata niko nije zvanično potvrdio, a u samoj kompaniji "Mosak fonseka" odbili su da potvrde njihovu tačnost.

Mreža tajnih ofšor ugovora i visokih kredita u iznosu od dve milijarde dolara vodi do predsednika Rusije Vladimira Putina.

Procureli dokumenti, prema navodima britanskog lista, pokazuju kako se najbliži krug ljudi oko ruskog lidera obogatio.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

23 h

Podeli: