Stefanović: Spremni na saradnju sa SAD oko Libije

Srbija je spremna na saradnju sa SAD kako bi bila otkrivena istina u vezi sa pogibijom dvoje srpskih državljana u Libiji, kaže ministar Nebojša Stefanović.

Izvor: B92, Tanjug

Petak, 26.02.2016.

09:15

Stefanović: Spremni na saradnju sa SAD oko Libije
Foto: Tanjug

Stefanović kaže da je Srbija spremna da sasluša Ameriku ako ima neki dokaz i ako ima čime da potkrepi svoje tvrdnje.

"U ovom slučaju važno je da dođemo do potpune istine. Rađene su dve obdukcije u Libiji i Beogradu, i utvđeno je da je smrt nastupila od siline detonacije", rekao je ministar unutrašnjih poslova za Pink televiziju.

Stefanović je kritikovao Pentagon da ne može da izvodi zaključke na osnovu analize fotografija eksplozija u Libiji u kojima je stradalo dvoje srpskih diplomata.

Inače, inistar unutrašnjih poslova je za RTS juče da istu izjavu - rekao je da je na osnovu obdukcija u Libiji i u Srbiji utvrđeno da su povrede koje su uzrokovale njhovu smrt nastale usled jakih detonacija i bombi, kao i da je Srbija spremna da čuje da li Pentagon ima bilo kakve dokaze sa svoje tvrdnje.

Slađana Stanković i Jovica Stepić oteti su u novembru prošle godine, a poginuli su pre nekoliko dana u američkim vazdušnim napadima na baze Islamske države kod libijskog grada Sabrata.

Međutim, Pentagon je u sredu osporio tvrdnje da je dvoje otetih službenika Ambasade Srbije u Libiji ubijeno u vazdušnom napadu američkih snaga na objekat Islamske države u toj zemlji.

Portparol američkog Ministarstva odbrane Džef Dejvis rekao je da sveobuhvatna analiza osmatranja logora Islamske države i pregled fotografija tela dvoje srpskih državljana koje su postavljene na internetu nisu pružili dokaze da su ta žena i taj muškarac ubijeni u američkom udaru, prenosi AFP.

Osim toga, prema pisanju lista "Vašington post", Pentagon sumnja da je strance kidnapovala zasebna kriminalna grupa radi otkupa, koja je ih je ubila, a zatim pokušala da se "izvuče za njihovu smrt".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

20 h

Podeli: