"Zar nije alarm kad hoće da proteruju u Srbiju?"

U Hrvatskoj postoji stav o protivljenju svemu što je suprotno mišljenju većine, samim tim postoji protivljenje Srbima i to je sasvim jasno.

Izvor: B92

Petak, 29.01.2016.

16:52

To je gostujući u Kažiprstu rekao predsednik Srpskog nacionalnog veća u Hrvatskoj Milorad Pupovac, koji je istakao i da je za dobre odnose između Beograda i Zagreba neophodan uslov da položaj Srba u Hrvatskoj bude dobar.

“Kao i obično, u Beogradu sam zbog unapređivanja odnosa Hrvatske i Srbije i naravno zbog toga da vidimo šta može da se učini za napredak odnosa i položaj Srba u Hrvatskoj posle formiranja nove vlade. Naišao sam na veliko razumevanje i interes za obe stvari“, rekao je Pupovac.

Dugo je trebalo da Hrvatska dobije vladu, pregovarali su MOST, SDP i HDZ, pa MOST i SDP, da bi na kraju koalicije koje predvode Božo Petrov i Tomislav Karamarko postigle dogovor.

“Vlada koju smo dobili se tek formira, ona se traži, počela je na neobičan način kako sa programom tako i na neobičan način sa izborom ministara... Počela je na način sa kojim nemamo iskustva. Daćemo im određeno vreme za priliku da grade odnos poverenja prema nama i prema hrvatskoj javnosti. Za sada, to poverenje nije naročito visoko“, istakao je Pupovac.

Nakon mnogih afera, novi hrvatski ministar branitelja Mijo Crnoja posle prve sednice vlade dao je ostavku. Na mestu ministra Crnoja je proveo samo šest dana.

“Ta ostavka je bila imperativ posle najave da će da napravi registar hrvatskih izdajnika i posle svega što se videlo iz njegovih nezakonitih radnji sa imovinom, porezom i sa drugim pitanjima. Pokazalo se da vlada ne može tako da se formira, da su neophodne ozbiljne pripreme i provera ministara. Dobro je da je napravljen taj prvi korak i da je ministar odstupio, videćemo dalje kako će se vlada ponašati“, dodao je Pupovac.

Prema njegovim rečima, postoji mnogo nepoznanica u novoj hrvatskoj vladi.

“Vlada je sastavljena iz dva bloka, koalicije oko HDZ i koalicije MOST. Tu je već problem, u njihovoj komunikaciji i načinu rada, a imamo premijera koji je nestranačka ličnost i koji je nedavno došao u Hrvatsku. Postoji pitanje distribucije ovlašćenja glavnih aktera, to nije završeno i ne znamo ko će nositi najveću moć. To se zna u formalnom smislu, ali potrebno je da se tim uigra“, istakao je Pupovac.

Položaj Srba u Hrvatskoj je tokom godina stigao do veoma klimavih nogu, što unosi strah među pripadnike srpske manjine.

“Brine me porast isključivog nacionalizma, porast netolerancije i porast neosetljivosti na tako nešto u javnosti. Zar nije alarmantan znak kad vam izađe pet do osam hiljada ljudi koji skandiraju 'Za dom spremni' i hoće da proteraju istaknute novinare i javne radnike u Srbiju?“, upitao je Pupovac.

Organizatori tog skupa su rekli da su sporne parole uzvikivali ubačeni elementi i da ne postoji negativan odnos prema Srbima.

“Tu priču slušamo jako dugo, to je ponovila i ćerka Anta Pavelića, ali su posledice njegove politike dokazale kakav je odnos imao prema Srbima i to važi i za ove. Oni nemaju ništa protiv apstraktnih Srba, ali protiv realnih Srba, protiv onoga što osećaju, protiv svakog ko drugačije misli, imaju protiv, imaju protiv Srba, to je sasvim jasno“, dodao je Pupovac.

Gost Kažiprsta je istakao da su potrebne velike promene u aktuelnoj politici vlasti.

“Nije SDP lupao ćirilične table, SDP je hteo da se one postave, lupala su ih udruženja branitelja koje su podržavali delovi HDZ i katoličke crkve. Tadašnja vlada je bila nedovoljno moćna da to spreči. Mi smo uvek za saradnju sa vlašću, pokušavamo to i sa novom, ali za sada nismo uspeli da nađemo mesto ozbiljnog dijaloga. Pokušaćemo, ako ne uspelo onda ćemo raditi kao i do sada, borićemo se za prava Srba, za demokratske vrednosti i političke i demokratske standarde. Problema ima mnogo i oni se u programu vlade ne pominju, niti problem povratka, niti imovine, niti stečenih prava, niti penzija niti škola... Ništa što je relevantno za manjinsku politiku. Ako tako ostane, a nadamo se da neće, to bi bilo jako loše i prvi put bismo imali vladu koja nije stvorila način da manjinsku politiku ugradi u svoju politiku“, kazao je Pupovac.

Pupovac je istakao da Beograd može mnogo da pomogne u poboljšanju položaja Srba u Hrvatskoj.

“Pojedini članovi srpske vlade su sarađivali sa aktuelnim članovima vlade u Hrvatskoj. To je i obaveza Beograda, da brine o Srbima u Hrvatskoj, a pretpostavka za dobre odnose Beograda i Zagreba je da je položaj Srba u Hrvatskoj dobar“, zaključio je Pupovac.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: