"Niko neće da hermetički zatvara granice"

Češki ministar unutrašnjih poslova Milan Hovanec izjavio da niko u Evropskoj uniji nije spreman da hermetički zatvori granice zbog izbegličke krize.

Izvor: B92

Utorak, 19.01.2016.

09:55

Default images
Foto: Beta, AP

Kako je Hovanec rekao, pred sastanak ministara unutrašnjih poslova Višegradske grupe u Pragu to bi bio kraj ne samo šengena već i same EU.

"Ni na trenutak ne dopuštam mogućnost da ćemo dospeti u fazu kada bi se vraćale nacionalne granice. To bi bio kraj ne samo šengena već i EU koja je za nas korisna", kazao je Hovanec jutros češkom javnom radiju Radiožurnal.

Češki ministar je rekao da je sada neophodno da EU natera Grčku, Italiju i druge zemlje da počnu ozbiljno da shvataju svoje obaveze zaštite granice, a Češka će gledati da bude ipak spremna i infrastrukturom na granicama za najcrnji scenario.

"Na hermetičko zatvaranje granica nije spremna nijedna zemlja u Evropi", rekao je Hovanec.

Ministri unutrašnjih poslova Poljske, Češke, Slovačke i Mađarske razmatraju danas u Pragu unutrašnju bezbednost u EU, izbegličku krizu i borbu protiv terorizma a nakon sastanka, popodne će nastaviti u širem formatu, zajedno sa predstavnicima Makedonije, Srbije i Slovenije i razmotriti kako Višegradska četvorka pa i cela EU može tim zemljama da pomogne u obezbeđenju granica i registraciji izbeglica.

"Pred nama je nekoliko meseci, možda do kraja proleća, početka leta da počne zaista da funkcioniše zaštita evropske granice. Ukoliko ne počne da funkcioniše i ne uspemo da smanjimo priliv izbeglica, plašim se da će na dnevni red doći zahtev bavarskih političara da Nemačka zatvori granice", kazao je državni sekretar za evropska pitanja češke vlade Tomaš Prouza.

Državni sekretar je podsetio da na kopnenim granicama mogu da se dižu ograde i zidovi, ali da granica na moru ne može nikada da se zatvori i da zato Češka uz formiranje Evropske granične i obalske straže zahteva i efikasno vraćanje izbeglica koje nemaju šanse na azil.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: