Rusija demantovala da gađa civile u Siriji

Rusija je demantovala da bombarduje civile u Siriji, posle optužbe za vazdušne napade na školu u provinciji Alep.

Izvor: B92

Ponedeljak, 11.01.2016.

16:49

Default images
Foto: GettyImages

„Rusija ne sprovodi operacije protiv civila", izjavila je Frans presu portparolka ruske diplomatije Marija Zaharova reagujući na izjavu francuskog ministra inostranih poslova Lorana Fabijusa o prestanku ruskog bombardovanja civilnog stanovništva.

Rusija je od početka godine gađala 1.097 "terorističkih" meta u provincijama Alep, Idleb, Latakije, Hama, Homs, Dera, Deir Ezor, Raka i oko Damaska, saopštio je Generalštab ruske vojske.

Ruski general Sergej Rudskoj izjavio je da su gađane infrastrukture džihadista iz Islamske države, oklopna vozila, kao i naftne rafinerije i dodao da su ti napadi "naneli značajnu štetu i gubitke u terorističkim redovima".

Fabijus je ranije u toku dana izjavio da je neophodno da Sirija i Rusija obustave vojne operacije protiv civila.

Sirijska opoziciona Opservatorija za ljudska prava saopštila je da su osam učenika i jedna učiteljica ubijeni danas u ruskom bombardovanju škole u Alepu.

Rusija je 30. septembra 2015. godine pokrenula vazdušne napade na položaje džihadista u Siriji. Opservatorija je krajem decembra saopštila da je u ruskom bombardovanju poginulo više od 2.370 osoba, od kojih jednu trećinu čine civili.

Rusko Ministarstvo odbrane je u nekoliko navrata ocenilo kao "apsurdne" i "neosnovane" optužbe o gađanju civilnog stanovništva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

19 h

Podeli: