"EU prvo o KiM i parama; Poglavlja 16. decembra"

Sledeća međuvladina konferencija Srbije i EU, na kojoj će biti otvorena i prva poglavlja, mogla bi da bude održana već 16. decembra, pišu "Novosti".

Izvor: B92

Subota, 29.08.2015.

22:54

Default images

Prema diplomatskim izvorima “Novosti” u Briselu, posle postizanja sporazuma u dijalogu Beograda i Prištine, praktično je otklonjena najveća prepreka za nastavak evropskog puta Srbije i ovaj datum načelno je dogovoren u vrhu EU.

Opcija "B" je da se eventualno, zbog proceduralnih priprema međuvladine konferencije, sačeka da prođu novogodišnji i božićni praznici, i da srpski državni vrh i zvaničnici EU na sastanku u januaru označe start pregovora.

Na tehnikalije, a ne nove uslove, tvrde izvori “Novosti”, mislio je i evropski komesar za proširenje Johanes Han, kada je pre dva dana u Beču poručio da će pregovori biti otvoreni početkom 2016.

Da nema novih uslova poručila je i Angela Merkel, kancelarka Nemačke, koja je i ključna za odluku o otvaranju poglavlja. Prema našim informacijama, Berlin je spreman da odustane od insistiranja da na startu budu otvorena poglavlja 23 i 24 (pravosuđe, bezbednost, ljudska prava), i najverovatnije će dati zeleno svetlo za oblasti 35, o Kosovu, i 32, o finansijskoj kontroli.

Naime, Evropska komisija još nije aminovala akcione planove za 23 i 24, koji su i ključ za njihovo otvaranje. Procenjeno je da bi čekanje da se ovaj posao završi moglo da prolongira start pregovora čak na mart sledeće godine. A u vrhu EU preovladava mišljenje da bi posle uspeha u briselskom dijalogu Srbiji što pre trebalo poslati pozitivan signal. Zagovornici ovakvog tajminga našeg daljeg evropskog puta su pre svih Italija, ali i Austrija i Francuska.

Šef delegacije EU u Srbiji Majkl Davenport izjavio je da je sada na članicama EU da donesu odluku o startu pregovora, ali da tajming zavisi i od Srbije, naročito kada je reč o poglavljima 23 i 24.

“Akcioni plan za 24 praktično je završen, dok smo za 23 ove nedelje dobili novi nacrt. Komisija u Briselu će ga analizirati i pripremiti izveštaje za zemlje članice”, rekao je Davenport.

Kako “Novosti” ističu, Brisel je tražio "dopunu" u delu planova koji se odnose na manjine (oko manjinskih medija i udžbenika na manjinskim jezicima) i probleme migranata.

“EU će nam skrenuti pažnju, jer se do 31. oktobra završava privatizacija medija i verovatno će biti pogašeni svi višejezični. Ipak, ovo sigurno neće biti razlog da se odloži otvaranje poglavlja”, kaže zamenik šefa Odbora za EU, Laslo Varga.

Osim toga, on dodaje da sve ukazuje na to da će Srbija sesti za sto krajem decembra ili u januaru kada prođu božićni praznici.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

12 h

Podeli: