Delo: Srbofobija i dalje prisutna u Hrvatskoj

Dvadeset godina posle operacije "Oluja", pobednici Srbe izgleda samo još više mrze, što ne deluje ohrabrujuće na odnose između dva suseda, piše list "Delo".

Izvor: B92

Utorak, 04.08.2015.

11:54

Default images
Foto: Beta/AP

Ističući da je srbofobija još prisutna u Hrvatskoj, list piše da, iako se čini da je euforija jedino osećanje vezano za "Oluju" u toj zemlji, i dalje postoje mnoga različita objašnjenja toga šta će se, zapravo, proslavljati vojnom paradom u Zagrebu, prenosi STA.

Pobeda će biti proslavljena euforično, ali Srbi ostaju hrvatski neprijatelji, između ostalog i zbog optužbi da je ono što se dogodilo bilo najveći slučaj etničkog čišćenja posle Drugog svetskog rata, navodi dnevnik iz Ljubljane.

U tekstu se podseća da je pred početak krvavih balkanskih ratova u Hrvatskoj živelo 600.000 Srba, dok ih je posle toga ostalo oko 200.000, a između 2001. i 2011. godine njihov broj je smanjen za 15.000.

Jedna studija o identitetu Srba u Hrvatskoj, kako se navodi u tekstu, pokazala je da se sve više mladih Srba izjašnjava kao Hrvati, te da je sve veći broj slučajeva stigmatizacije i takozvane društvene distance prema Srbima.

"Dvadeset godina posle Drugog svetskog rata nemački turisti i njihove marke su bili dočekani širom raširenih ruku u Hrvatskoj. S druge strane, 20 godina posle operacije Oluja pobednici - barem često tako izgleda - Srbe samo još više mrze", zaključuje ljubljanski list.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

20 h

Podeli: