Dačić pisao Banu: Kosovo ne može u Unesko

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić pisao je generalnom sekretaru UN Ban Kimunu povodom namere Kosova da postane članica Uneska, saznaje RTS.

Izvor: B92

Nedelja, 26.07.2015.

10:20

Default images
Foto: Tanjug

U pismu, u koje je RTS ima uvid, piše da Srbija nije promenila svoju poziciju u odnosu na status Pokrajine, iako se suočava sa zahtevima i nastojanjima Prištine da se uključi u rad međunarodnih organizacija izvan konteksta dogovora o regionalnom predstavljanju i saradnji.

To je za Srbiju neprihvatljivo, istakao je Dačić i kao poslednji takav primer naveo nastojanja Kosova ka članstvu u Unesku.

"Kosovo kao teritorija shodno važećoj i obavezujućoj rezoluciji SB UI 1244 (1999), pod upravom Ujedinjenih nacija, u kom kontekstu se ne može smatrati državom kao subjektom međunarodnog prava, ne može se samim tim kvalifikovati ni za prijem u Unesko", naveo je Dačić.

Dodao je da bi u tom smislu svako drugačije postavljanje prema razmatranju pitanja članstva Kosova u Unesku predstavljalo ignorisanje, odnosno povredu pravnih pravila nastalih pod okriljem UN radi očuvanja međunarodnog mira i bezbednosti.

Srbija će se boriti protiv ideje ulaska Kosova u Unesko

Srbija će se svakako suprotstaviti i boriti protiv same ideje da Kosovo i Metohija postane član Unesko, a diplomatija će pozvati i svoje prijatelje da pomognu da se sačuva istorijska istina, izjavio je danas ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin.

On je, posle liturgije u manastiru Svetih arhangela u Prizrenu, povodom obeležavanja manastirske slave Sabora Svetog arhangela Gavrila, rekao da 17. mart nije zaboravljen i da bi oni, koji su spalili Bogorodicu Ljevišku, desetine srpskih crkava, sada želeli da se predstave kao čuvari nasleđa Srpske pravoslavne crkve na Kosovu i Metohiji.

"Možda bismo, da nisu palili srpske crkve i da nisu odsekli glavu ocu Haritonu i možda da nije bilo 17. marta, lakše poverovali u to, ovako nećemo. Unesko ne sme i ne može da prihvati da je Visoke Dečane gradio bilo ko, osim srpski naroda i Srpske pravoslavne crkve", poručio je Vulin.

Prema njegovim rečima, svi moraju da se podsete da je jedna od prvih odsečenih hrišćanskih glava bila glava oca Haritona i da za tom glavom ni Evropa ni svet nisu plakali.

"Niko se nije setio da obeleži njegovu smrt, tu strahotu i tragediju koja se, u licu islamske države, vraća čitavom svetu. Zlo na koje je Srbija upozoravala i koje je srpski narod trpeo na Kosovu i Metohiji danas preti čitavom svetu i bilo bi dobro da se slušaju Srbi kada govore o zlu, zato što su se svakom zlu suprotstavili, prepoznali i pobedili ga", rekao je on.

Vulin je poručio da Kosovo i Metohija bez Srba nisu mogući, kao što ne bi bio moguć život Srba u pokrajini bez Vlade Srbije i bez Srbije.

"Vi znate da 40.000 plata svakog meseca dođe na Kosovo i Metohiju i to se mora poštovati, to je stvar koja svakako mora da se čuva. Srbi na Kosovu i Metohiji su najnapaćeniji deo našeg naroda i zato i najvoljeniji", rekao je ministar rada.

On je istakao da je konak manastira Svetih arhangela u Prizrenu koji je izgrađen i završen, prva celovita obnova hrama, još od turskog razaranja Dusanove zadužbine.

"Nadam da će se, zahvaljujujući radu, prvenstveno bratije manastira Arhangeli, igumana, vladike Teodosija, ali i svih Srba, obnova zaista završiti, da će se podići crkva Svetog Nikole, da će se mesto gde su se Srbi okupljali biti završeno i u verskom i u građevinskom smislu", rekao je Vulin.

Prema njegovim rečima, tamo gde nema srpske crkve, gde nije sačuvan manastir, gde nema sveštenika, nema ni Srba.

"Tamo gde nismo uspeli da sačuvamo svoju religiju, nismo uspeli da sačuvamo ni svoj narod", poručio je Vulin, podsetivši da je manastir Svetih arhangela stradalno mesto, koje je i dodatno uništeno 17. marta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: