"Dobrodošli u pakao, ovo je ukrajinsko Kosovo"

Vice News je prisustvovao ceremoniji inicijacije pobunjenika u Ukrajini u redove kozaka, a pritom naišao i na deo srpskih dobrovoljaca.

Izvor: B92, Vice News

Petak, 24.07.2015.

14:54

Default images
foto: Getty Images

Džek Loš i Danijel Metkalf našli su se u crkvi na obodima grada Prvomajska gde je oko 130 žena i muškaraca, koji su učestvovali u borbama u istočnoj Ukrajini na strani pobunjenika, pristalo da se pridruži Kozacima.

Iako su Kozaci učestvovali u borbama kao pripadnici Luganske Narodne Republike, oni su odbili da ostave oružje posle potpisivanja primirja u Minsku i najavili nastavak borbe “za svoju stvar“.

Novinari su najpre stigli do Luganska, a potom je usledio put ka uporištu Kozaka.

“Četrdeset milja kasnije, gomila dobro naoružanih vojnika je proveravala naša dokumenta na blokadi na putu. To su nazvali vojnom pratnjom. U konvoju smo krenuli ka Prvomajsku, a kolonu je predvodio pobunjenik u žutoj “ladi“, pišu

Potom navode da su čuli pravoslavnu srpsku horsku muziku, posle čega i povike:

“Dobrodošli u pakao, ovo je ukrajinsko Kosovo“.

Prema njihovim rečima, ta komparacija nije bila uopšte prigodna.

“Aktivnosti ukrajinske vojske u ratu ne mogu da se porede sa zločinima koje je činila srpska ratna mašina, ali teritorija na kojoj se to događalo više liči na balkanske doline, nego na evroazijske stepe“, ističu autori.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

30 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: