"SAD ostaju neprijatelj Irana"

Vrhovni vođa Irana ajatolah Ali Hamenei ponovo je osudio "aroganciju" SAD, tvrdeći da odnosi Irana i SAD ostaju "neprijateljski".

Izvor: B92

Subota, 11.07.2015.

23:55

Default images
foto: Beta/AP

Ali Hamenei je dao izjavu dok se u Beču vode maratonski pregovori između šest velikih sila i Irana o postizanju konačnog sporazuma o spornom nuklearnom programu Irana, čiji rok ističe u nedelju.

"SAD predstavljaju savršen primer arogancije i neka se ta zemlja pripremi za borbu protiv te arogancije", rekao je iranski vrhovni vođa u govoru pred studentima u Teheranu.

Animozitet prema SAD je uobičajen u Iranu iako su SAD domaćini najvećeg broja iranskih iseljenika.

Ali Hamenei često u govorima pominje nepoverenje prema SAD, koje optužuje za zaveru protiv iranskog režima.

Iran i SAD nemaju diplomatske odnose od 1980. godine ali ministri te dve zemlje pregovoraju o nuklearnom programu.

Posle nekoliko meseci intenzivnih pregovora, Grupa 5+1 jedan koju čine SAD, Francuska, Rusija, Kina, Velika Britanija i Nemačka, vode maratonske razgovore o postizanju konačnog sporazuma, kojim bi se sprečila mogućnost da Teheran proizvede atomsko oružje.

Zauzvrat bi Iranu bile ukinute ekonomske sankcije.

Dve strane ne slažu se između ostalog o datumu ukidanja ekonomskih sankcija Iranu. Iran želi da sankcije budu odmah ukinute, dok se Zapad zalaže za postepeno ukidanje sankcija kad se pokažu prvi rezultati primene sporazuma.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: