Podemos: EU, MMF i ECB ucenjuju Grčku

Španska radikalno levičarska stranka Podemos saopštila je da su predlozi grčkih kreditora "ucena".

Izvor: B92

Ponedeljak, 29.06.2015.

18:30

Default images
Foto: Beta, AP

Osim toga, iz Podemosa su naveli da je grčka vlada predvođena strankom Sirizom pokazala "uzorno ponašanje" pozivajući svoj narod na referendum 5. jula.

U Podemosu smatraju da grčki kreditori - Evropska unija (EU), Međunarodni monetarni fond (MMF) i Evropska centralna banka (ECB) nisu prihvatili da Grčka "otplati dug kroz povećanje poreza bogatašima, kao što je to predložila Siriza", koja je pobedila na parlamentarnim izborima. "Kreditori hoće da Grčka otplati dugove od novca najsiromašnijih porodica. Suočena s ultimatumom i ucenom poverilaca, grčka vlada je odgovorila primereno - sazivanjem glasanja na kojem će narod odlučiti i to na demokratski i suveren način", navodi se u saopštenju španske stranke.

Grčka ima do sutra rok za otplatu rate kredita od 1,5 milijardi evra Međunarodnom monetarnom fondu, a ako ne nađe novac, to će značiti proglašavanje moratorijuma na plaćanja, što je uvod u njen izlazak iz zone evra i bankrotstvo.

Na pitanje o "uzornom ponašanju" Grčke, španski premijer Marijano Rahoj je odgovorio novinarima da se "sve može očekivati u životu".

Dodao je da se Španija ponela kao "odgovorna država i ima ozbiljnu vladu koja vodi politiku privrednog rasta zemlje".

Španija je 2014. izašla iz petogodišnje recesije i imala je nulti privredni rast, s rastom bruto domaćeg proizvoda (BDP) od 1,4 odsto.

Pročitajte još: Referendum o predlozima kreditora će biti održan 5. jula šta god odlučila Evrogrupa, rekao je Aleksis Cipras u razgovoru sa Angelom Merkel i Fransoa Olandom.

Profesor Fakulteta političkih nauka Slobodan Marković je gostujući u Vestima B92 izjavio da bi mogući izlazak grčke iz EU i zone evra imao uticaja i na druge države.

„U Grčkoj je nezaposlenost 25 posto. Slično je i u Španiji. Oni imaju svoju Siriziu (misleći na Podemos) i tamo možemo imati dominio efekat“, naveo je Marković.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

16 h

Podeli: