SANU protiv osnivanja VANUK

Odluka pokrajinske Vlade o osnivanju Vojvođanske akademije nauka, umetnosti i kulture, VANUK, ponovo je podigla tenzije u Pokrajini.

Izvor: B92

Petak, 22.05.2015.

20:27

Default images

Takva odluka je naišla i na oštre kritike Srpske akademije nauka i umetnosti.

Politička partija pokera, kako su je nazvali pojedini akademici, ili unapređivanje nauke, umetnosti i kulture u Vojvodini, kako su odluku o osnivanju vojvođanske akademije obrazložili u Pokrajinskoj Vladi.

Kažu da nema govora o paralelnim institucijama, te da se VANUK ne može porediti sa SANU.

"AP Vojvodina će imati većinu, i u upravnom, i u nadzornom odmoru, za razliku od Akademije, i prethodne, i ove sadašnje, ogranka, koji su apsolutno, naučno i u svakom drugom smislu autohtoni. Tako da ne vidim nikakve paralele", kaže Vladimir Pavlov, pokrajinski sekretar za nauku i tehnološki razvoj

U opozicionoj SNS uvereni su da će ovu odluku osporiti Ustavni sud. Smatraju da iza osnivanja vojvođanske akademije stoje samo politički interesi.

"Da li on na taj način forimira temelj za jednu novu, vojvođansku naciju, vojvođansku državu, ili samo podiže tenzije, što je najbliže istini, podiže tenzije pred prestojeće pokrajinske izbore", kaže Vladimir Galić iz SNS.

Pavlov ističe da od ovoga ne bi trebalo praviti pitanje koje je pitanje svih pitanja.

"Nemojmo na taj način da pokušavamo, ili bar neko pokušava da neka puno veća pitanja, koja su okovala problemima ceo ovaj sistem, i društveni i privredni, sve trenutno u Srbiji, da pokušamo sa ovakvim raspravama, ili kvazi raspravama pravimo dimnu zavesu", naveo je Pavlov.

Akademici SANU iznenađeni su ovom inicijativom, posebno nakon nekoliko negativnih ocena ustavnosti sličnih inicijativa.

"Odluka o osnivanju javne ustanove VANUK ozbiljno bi ugrozila jedinstvo naučnog, kulturnog i umetničkog prostora Srbije i SANU će, kao najviša naučna i umetnička ustanova u Srbiji, svojim aktivnostima i dalje nastojati da ovo jedinstvo sačuva", navodi se u saopštenju Izvršnog odbora SANU.

Akademik Vasilije Krestić, inače rođeni Vojvođanin, nazvao je osnivanje VANUK političkom ujdurmom, pa čak i secesionizmom i separatizmom. Nasuprot njemu, Jovan Komšić, nekadašnji član VANU smatra da je predlog odluke pokrajinske vlade potpuno opravdan.

Poslanici skupštine Vojvodine mogli bi već 26. maja da razmatraju predlog odluke o osnivanju javne ustanove VANUK.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: