BUL: Više vojske na granici sa MKD

Bugarska je pojačala vojne snage na granici sa Makedonijom zbog političke krize u toj zemlji i poslednjih događaja u Kumanovu, javili su makedonski mediji.

Izvor: B92

Četvrtak, 14.05.2015.

12:45

Default images
Foto: Thinkstock

Ovo je, kako se navodi, mera predostrožnosti bugarskog premijera Bojka Borisova radi eventualnog zaustavljanja talasa izbeglica.

Kako je Borisov rekao, vojnici su spremni i da zaustave moguće terorističke napade.

"Vojska je na granici i priprema taktiku za slucaj da se stanje u Makeodniji pogorša", rekao je Borisov u bugarskom parlamentu.

Bugarska je, kazao je, spremna da u slučaju potrebe primi oko 90 hiljada Makedonaca koji imaju bugarske pasoše.

Doktor međunarodnih odnosa na Univerzitetu u Oksfordu i bivši direktor Evropskog saveta za spoljnu politiku u Sofiji Dimitar Bečev ne očekuje veliki talas izbeglica ukoliko sukob, kako kaže, ostane na lokalnom nivou.

On je podsetio da talasa izbeglica nije bilo ni 2001, kada je Makedonija bila na rubu sukoba velikih razmera, koji je i tada bio uspešno lokalizovan.

"Dugoročnija opasnost se krije u eventualnoj destabilizaciji Makedonije - njena celokupna nestabilnost će je još više izolovati što će se odraziti i na Bugarsku", rekao je Bečev.

Po njegovim rečima, izolacija Makedonije tokom poslednjih sedam godina je u raskoraku sa bugarskim interesima.

Čak i da nema direktne pretnje, izolovanje Makedonije od evrointegracija, njeni problemi sa demokratizacijom i nazadovanje preko autoritativnog rukovođenja, indirektno pogađa Bugarsku.

"Ako se dublje pogleda, današnji problemi u Makedoniji su povezani sa korupcijom, klijentelizmom, korišćenjem vlasti za lične, porodične i interese određenih grupa. To su problemi, ali ne međuetnički kako je požurio da oceni lider DPS Ljutfi Mestani", kaže Dimitar Bečev.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

17 h

Podeli: