Šta sve čeka Vučića u SAD?

Posle nezvanične posete u julu 2012. godine, kada je SNS dogovorila svoju prvu koalicionu vladu sa socijalistima, Vučić je ponovo u Vašingtonu.

Izvor: B92

Nedelja, 10.05.2015.

16:40

Default images
Foto: Beta/AP, arhiva

Sada se očekuje da ga primi potpredsednik Amerike Džo Bajden, što je posebno važno u pojačanoj političkoj napetosti između SAD i Rusije.

"Zanimljivo je takođe da je Vučić gotovo istovremeno pozvan i u Moskvu i u Vašington. Poseta Vašingtonu je starija i rekao bih da je u ovom momentu za Srbiju važnija. Amerikance svakako zanima pozicija Srbije u novom geopolitičkom kontekstu zapadnog sukoba sa Rusijom", smatra Milan Mišić, nekadašnji dopisnik "Politike" iz Vašingtona.

Mišić kaže da Amerikance zanima i bilans primene Briselskog sporazuma, a Vučića će pitati i o slučaju braće Bitići i napretku u otkrivanju organizatora paljenja ambasade SAD 2008. godine. Takođe, nece biti zaobiđene ni ekonomske teme.

Američke kompanije zapošljavaju trenutno 8000 ljudi u Srbiji, pri cemu izvršna direktorka Američke privredne komore u nasoj zemlji Maja Piščević kaze da postoji prostor za nove investicije. Uslov je predvidljivost poslovanja u Srbiji.

"Oni kada odlučuju da reinvestiraju, da proširuju svoje poslovanje, oni znači razmatraju ceo taj region. E, tu je vazno da se Srbija nametne kao izbor broj jedan. Jer nekad je taj drugi talas, taj treći talas može da bude čak i veći od onog inicijalnog", naglašava Maja Piščević iz Američke komore u Srbiji.

Ipak, politika ni prilikom investiranja ne može da se zaobiđe. Zato je i važna najavljena poseta premijera Vašingtonu, kaže Piščevic.

"Politička stabilnost je ono što se kaže sine qua non, pretpostavka bez koje se ne ulazi u bilo kakvo razmatranje. Mi imamo informacije da postoji ozbiljno interesovanje za Srbiju, ajde da nekoliko sektora pomenem - rudarstvo, poljoprivreda, energetika i IT naravno", dodaje ona.

Premijer Vučić bi trebalo tokom posete Americi da održi predavanje na Džon Hopkins univerzitetu u Vašingtonu, a planirana je i poseta kompaniji “Friport” u Feniksu, koja u Srbiji ulaže u istraživanja rude bakra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

32 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

21 h

Podeli: