SA:Anketa o Srbima, Bošnjacima i HR

Koja deca su najpismenija: Bošnjaci, Srbi, Hrvati, Romi ili Nemci - jedno je od pitanja u anketi sprovedenoj u sarajevskoj Osnovnoj školi "Meša Selimović".

Izvor: B92

Utorak, 28.04.2015.

20:56

Default images
Foto: Ilustracija

Kako javlja Radio Sarajevo njima su se obratili građani i poslali sliku ankete koja sadrži šokantna pitanja.

Osim pitanja "Koja deca su najpismenija?", u anketi su postavljena i pitanja "Koja deca bi najbrže naučila da sviraju klavir?", "Koga bi pozvao na rođendansku zabavu'", i "Koga bi izabrao da ti bude devojka/momak'"...

Među ponuđenim odgovorima su Bošnjaci, Srbi, Hrvati, Romi ili Nemci, a od učenika se zahteva da sa "DA" obeleže tačan, a sa "NE" netačan odgovor.

Direktor škole Alem Kukić kazao je da su ga roditelji već kontaktirali, a ističe kako nije znao da se takva anketa sprovodi u njegovoj školi.

"Nisam ja, verujte! To je nastavnica engleskog delila. Upućen sam jer me kontaktirala jedna majka. Izdiktirala mi je da je nešto oko nacionalnosti. Još nisam uspeo da razgovarami sa nastavnicom koja je podelila anketu deci", rekao je Kukić za Radio Sarajevo.

Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo, povodom sporne ankete koja je ovih dana deljena osnovcima ističe da je anketa naknadno dopunjena s pet novih pitanja.

"Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade KS-a ističe da dostavljena pitanja iz ankete nisu ista kao pitanja koja su postavljana u spornoj anketi učenicima te smatraju kako je zloupotrebljena saglasnost Ministarstva za sprovođenje navedenog anketiranja, jer je anketa dopunjena s pet spornih pitanja", navodi se u saopštenju ministarstva.

Iz ministarstva naglašavaju da su u pisanoj saglasnosti za odobrenje sprovođenja istraživanja tražili da se pre anketiranja, s obzirom na to da se radi o maloletnim učenicima, obavezno pribave pisane saglasnosti roditelja za učešće njihove dece. Dodaje se i da će biti preduzete mere studentkinje koja je sprovodila anketu s obzirom na navedenu zloupotrebu saglasnosti Ministarstva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: