KiM: Đurićevi vs Vulinovi Srbi

Odsustvo srpskih predstavnika sa sednice skupštine zbog „polarizacije na Đurićeve i Vulinove Srbe“ ne doprinosi rešavaju problema Srba na KiM, kaže Nenad Rašić.

Izvor: B92

Ponedeljak, 27.04.2015.

19:17

Default images

"Previše se bavimo 'srbovanjem', a premalo praktičnim problemima", rekao je lider i poslanik Progresivne demokratske stranke u Skupštini Kosova Nenad Rašić u Beogradu na okruglom stolu o slobodi i pravima u kontekstu primene evropske konvencije na Kosovu.

On je rekao i da praktični problemi do sada nisu ozbiljno razmatrani, među kojima da su Srbi na Kosovu identifikovani kao pretnja albanskim nacionalnim interesima, zbog čega je njihov ostanak na toj teritoriji "krhak".

Zamenik direktora Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo, Dušan Kozarev kazao je da se Kancelarija trudi da pomogne, ali "kada su u pitanju srpska osnovna prava i ljudske slobode, dešavaju se neke situacije na terenu koje ne priliče Evropi, demokratiji i modernom svetu", dodao je on i naveo da "u nekim sredinama na Kosovu ljudi noću ne smeju da govore srpski jezik".

Po rečima direktora Foruma za etničke odnose, Dušana Janjića, moguća su dva ishoda: ili će doći do pomaka u normalizaciji odnosa Beograda i Prištine što će dovesti do otvaranja poglavlja u pregovorima Srbija-EU u junu, ili će "ponovo ceo proces biti zaglavljen do jeseni".

Poslanik Socijalističke partije Srbije (SPS) u Skupštini Srbije, Dejan Radenković ukazao je da to što je Beograd raspoložen da razgovara o normalizaciji odnosa, ne znači priznavanje Kosova.

Poslanici Srpske liste danas, posle dvomesečne pauze, ponovo učestvuju u radu kosovskog parlamenta.

Srpska je počela bojkot kosovskih institucija u februaru pošto je smenjen ministar za povratak i zajednice, i predsednik te liste, Aleksandar Jablanović jer je Albance koji su kamenjem gađali Srbe u Đakovici nazvao "divljacima".

O povratku u institucije Kosova organi Srpske liste odlučili su prošle nedelje, tvrdeći da su dobili čvrste garancije da će biti poštovan njihov koalicioni ugovor s Demokratskim savezom Kosova i Demokratskom partijom Kosova.

Srpska je tražila i da se prekine nedogovorena privatizacija u srpskim sredinama na Kosovu. Ta lista u kosovskoj skupštini sa 120 mandata ima devet poslanika od mogućih 10 iz srpske zajednice.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

12 h

Podeli: